Sök

Svenska företag pekas ut i samband med penningtvättsanklagelserna mot Nordea

Nordea

Foto: Jessica Gow / TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ekobrottsmyndigheten tittar nu på fallet.

Ekobrottsmyndigheten har mottagit dokument från Hermitage Capital Management som påstås visa att Nordea har brutit mot anti-penningtvättslagar.

Enligt Dagens Nyheter rör det sig om penningtvätt och förfalskade betalningar för ungefär 1,5 miljarder kronor. Pengarna ska ha gått genom en litauisk bank men även Danske Banks estniska filial.

365 Nordeakonton ska ha nåtts i Norden och tre svenska företag pekas ut bland de misstänkta. Det rör sig om en juvelerare, en pooltillverkare och ett företag som uppges sälja pälsmössor.

Hermitage Capital Management, med grundaren Bill Browder i spetsen, har tidigare agerat som uppgiftslämnare i samband med Danske Banks misstänkta penningtvätt i Estland.

Under onsdagen meddelades det att den påstådda ekonomiska brottsligheten hos Nordea ska handläggas av Ekobrottsmyndigheten.

Henric Fagher är chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

"Nästa steg blir att utse en åklagare som kommer behöva tid för att sätta sig in i anmälan och därefter ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte. Inga uppgifter ur anmälan kan lämnas ut eftersom det råder utredningssekretess", säger han enligt Nyhetsbyrån Direkt. 

Läs mer