Sök

44 miljoner kronor är spårlöst borta - styrelsen går till polisen

TrustbuddyPeer-to-peer lending

FOTO: TT BILD

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Fullt kaos har brutit ut i peer to peer-lånebolaget Trustbuddy. Spararna kan inte få ut sina pengar.

Strax före börsens öppnande på måndagen gick ledningen i Trustbuddy ut och meddelade att verksamheten stängts ned efter ett direkt krav från Finansinspektionen.

Trustbuddy driver en digital plattform där lån mellan privatpersoner förmedlas enligt vad som kallas peer to peer-lånemodellen. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsens handelsplats First North.

I pressmeddelandet från bolaget framkommer smått sensationella uppgifter.

Enligt ledningen har bolaget använt långivarnas kapital ”i strid mot deras instruktioner”. Det har lett till att det uppstått en brist mellan insatt kapital från långivarna och de tillgängliga medlen på klientmedelskontot på 44 miljoner kronor.

I klartext innebär det att 44 miljoner kronor av långivarnas pengar saknas. Trustbuddys totala låneportfölj uppgår till cirka 300 miljoner kronor och privatpersonerna som lånat ut dessa pengar kan i dagsläget inte få tillbaka sina pengar. Ledningen från Trustbuddy skriver i klartext:

”Alla erbjudanden och tjänster i moderbolaget TrustBuddy AB upphör. Det är därför inte möjligt att göra några uttag eller insättningar”.

Källor till Breakit uppger att det redan i somras, inför den nyemissionen som då planerades, fanns misstankar om oegentligheter mot den gamla ledningens agerande.

”Vi tackade nej. Det såg ut som att de lånat in nya pengar för att betala av gamla lån, alltså en form av ponzibedrägeri”, säger en av Breakits källor.

Det är misstankar som kan vara välgrundade. I pressmeddelandet skriver nämligen Trustbuddy att ”nytt kapital som tillförts från långivare har placerats i befintliga lån som omfördelats av bolaget, av vilka en stor andel var förfallna”.

De ”grava oegentligheter”, som den nya ledningen tror sig hittat, gör nu att styrelsen beslutat att polisanmäla händelserna.

I ett pressmeddelande säger styrelseordförande Simon Nathanson:

”Vi är naturligtvis djupt besvikna över situationen. Med ny ledningsgrupp på plats hade TrustBuddy både plattform och kapacitet för att fortsätta växa och ta en marknadsledande position. Till följd av det som nu uppdagats tvingas vi istället fokusera all kraft på att hitta en lösning för bolagets alla intressenter”.

Bolagets styrelse har informerat Nasdaq OMX och Finansinspektionen om situationen, och Finansinspektionen har krävt att TrustBuddy upphör med sitt kunderbjudande med omedelbar verkan. Som en följd av detta har bolagets pågående företrädesemission avbrutits. 

Läs mer