Förra veckan avslöjade Breakit att SEB slängde ut bitcoingrävaren KNC Miner, som en konsekvens av bankens nolltolerans mot kryptovalutan.
SEB är dock långtifrån den storspelaren i den svenska finansbranschen som har stoppat bitcoinföretag från att öppna ett konto.
Enligt de källor i bitcoinbranschen som Breakit har talat med har Nordea, Swedbank, Länsförsäkringar och Danske Bank alla en inställning som påminner om SEB:s.
“De stängde vårt bankkonto så fort de fattade att vi är ett bitcoinbolag. Det är samma hos alla”, säger vd:n för ett företag i branschen.
Hen vågar inte träda fram med namn av rädsla för att bolaget ska bli av med sitt nuvarande bankkonto.
Bankernas officiella svar är dock att bitcoinföretag är välkomna att bli kunder.
Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, säger att banken inte har någon uttalad policy mot bitcoinbolag.
“Det enda vi har sagt är att vi inte låter dem starta mobilt bank-id. Det handlar helt enkelt om att vi inte känner att vi kan säkerställa hur betalningsflödet går. Som bank måste vi ta ansvar för det flödet och vi anser att bitcoinbolag generellt inte är tillräckligt säkra. Det här är för att vi inte ska bryta mot lagen om penningtvätt bland annat”, säger han.
Nordeas pressavdelning ger beskedet att varje företag granskas enskilt och att ingen bransch därmed är helt utesluten.
“Bitcoinbolagen granskas som vilka andra företag som helst. Om de uppfyller våra regler är det inget som hindrar bolaget att öppna ett konto”, säger Petter Larsson, pressekreterare på Nordea.
Den bilden delas dock inte av våra källor i bitcoinbranschen.
“Så är det verkligen inte. Nordea säger bara nej direkt. De hämtar inte ens in någon information om bolaget”, säger en av våra källor.
Enligt källan är det likadant hos Danske Bank, Länsförsäkringar och Swedbank.
“Vissa av dem skickar bara ett mejl direkt när man har ansökt. De skriver att de inte tar emot bolag i vår bransch”, säger källan.
Flera, av varandra oberoende, källor bekräftar för Breakit att Handelsbanken är den enda storbanken som i nuläget tar emot bitcoinbolag som kunder.
"Vilka banker vi har haft problem med? Ja, vilka har vi inte haft problem med. Det är väl Handelsbanken då”, säger en person som arbetar med kryptovalutor.
“Vi försökte med alla de fyra stora. Det var bara Handelsbanken som tog emot bitcoinbolag. Då regleras vår verksamhet ändå av Finansinspektionen, så det finns ingen anledning att spärra oss ute. Handelsbanken sticker ut som ett gott exempel och har fattat det enda rationella beslutet”, säger en annan källa.
Bankernas inställning har även i minst ett fall förhindrat en verksamhet från att kunna starta. För ett par år sedan försökte David Hedqvist, som driver sajten bitcoin.se, starta en svensk bitcoinbörs.
“Vi fick någon form av tillfälligt konto då där vi kunde sätta in aktiekapitalet bara. Då kunde vi i alla fall lämna in en ansökan till Finansinspektionen, men sedan var det stopp. Vi var i kontakt med alla de stora bankerna men det var ingen som ville ta emot oss som kund. Vi kunde inte starta verksamheten”, säger han.
Den sammantagna bilden är alltså att fem av sex storbanker, även om de inte har någon officiell policy som förbjuder bitcoinföretag, i praktiken inte välkomnar dem som kunder.
En källa i bitcoinindustrin som Breakit har talat med är dock hoppfull om framtiden.
“Det finns ett gammalt ordspråk som är ungefär så här: ‘först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig, sedan slåss de mot dig och till slut vinner du’. Vi är definitivt i kampstadiet nu”, säger källan.