Sök

Videoplaza-grundaren Alfred Ruths nya projekt: En betatestad scifi-trilogi

Videoplaza

Alfred Ruth, grundare av Videoplaza samt författare. Foto: Sofia Runarsdotter

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Alfred Ruth är techgrundaren som blivit författare: "Att testa sig fram är något vi lärt oss i startupvärlden", säger han.

Alfred Ruth grundade videoannonsplattformen Videoplaza 2007 tillsammans med Sorosh Tavakoli och Dante Buhay. Bolaget sålde de 2015 för drygt en halv miljard, då ägde de ungefär 25 procent av bolaget.

Sedan dess har Alfred Ruth, förutom att göra privatinvesteringar och fungera som rådgivare i en rad startups, även fokuserat på sin författarkarriär. Men inte på det traditionella sättet, utan på ett mer “techigt” sätt.

I samband med skrivprocessen har han nämligen investerat i och tagit hjälp av tjänsten Betareader (som dragits igång av några före detta Videoplaza-anställda), och via den har han haft 500 provläsare av boken som har fått tycka till genom hela processen.

Alfred Ruth har via tjänsten också kunnat samla in statistik om hur läsarna har rört sig i texten.

“Det finns jättemånga människor i bokbranschen som verkligen vet vad de sysslar med och som kan skriva utmärkta böcker utan att betatesta sig fram. Men det här är en slags ödmjukhet för att man kan vara fel ute", säger han.

Att betatesta innebär att man testar det man utvecklat, eller i det här fallet skrivit, på användare eller läsare under processens gång. Ett sätt som många startups jobbar på.

"Det här är mitt sätt att se till att min första utgivna bok blir så bra som möjligt. Den ödmjukheten, att testa sig fram, är något vi lärt oss i startupvärlden sedan Boo.com kraschade. Man måste testa längs vägen för att verifiera att man är rätt ute. Och det har jag tagit med mig”, säger han.

En arbetsmetod som han också tycker att bokförlagsbranschen borde ta efter. 

“När spelvärlden ska hitta nästa succé sitter de inte och provspelar och utgår från vad de tycker var roligt på kontoret. Utan de går på data kring hur spelarna beter sig”.

“Det är konstigt att bokförlagens bästa sätt för att förstå vad som kommer bli en succé är att låta en eller två personer läsa ett manus, istället för att crowdsourca”, säger han.

Science fiction-trilogin Fermis Filter har nu precis släppts på förlaget Teg publishing. Sakfrågorna i boken rör de förändringar som AI leder till i samhället. Boken utspelar sig i en tid då artificiell intelligens och automatisering förändrat arbetsmarknaden, men där AI ännu inte blivit “superintelligent”.

Bokens huvudperson jobbar på att lösa kontrollproblemet innan de stora världsmakternas underrättelsetjänster gör det.

“Men jag försöker också öppna upp för en diskussion kring fördelningspolitik. Jag tillhör en grupp, startupvärlden, som definitivt vinner på den nya tekniken och automatiseringen. De som inte vinner på att gammal teknik automatiseras är de som röstar på Trump och SD”, säger han.

I dag bor Alfred Ruth varannan vecka i Stockholm och varannan vecka på landet i Fellingsbro utanför Arboga.

“De enda politikerna som pratar om det här menar att det är invandringen som är problemet. Men det är inte syriernas fel att apoteket har försvunnit här. Det är automatiseringen som har tagit bort jobben”, säger han.

Nu inväntar Alfred Ruth de första recensionerna av boken.

"Men med tanke på att jag har haft 500 provläsare och att 98 procent av dem har rekommenderat boken, så känns det som jag har en rustning för eventuellt dåliga recensioner. Man blir mindre naken”, säger han.

Läs mer