Den svenska sensortillverkaren Fingerprint Cards befinner sig för närvarande i en så kallad tyst period vilket innebär att Jörgen Lantto normalt inte ger intervjuer. Men efter Breakits rapportering de senaste dagarna om att världens största chiptillverkare Qualcomm ska vara på väg att lansera en egen fingersensor redan i november gör Jörgen Lantto ett undantag.
”Ni på Breakit verkar seriösa och har ambitionen att förstå vår verksamhet. Därför ställer jag upp”, säger Jörgen Lantto.
Däremot ifrågasätter han starkt trovärdigheten i de nyhetskällor som bland annat Breakit refererat till rörande Qualcomms fingersensorer:
”Vi har betydligt mer trovärdiga källor än skvallersajter på nätet. Varje dag pratar vi med telefontillverkarna och deras modulleverantörer och vi ser inga tecken på att Qualcomm ska lyckas få ut sina sensorer i telefoner i år. Tidigast under 2016 är vår uppfattning”, säger han.
På aktiemarknaden florerar det uppskattningar från bland annat en analytiker om att Qualcomm ska ta en betydande del av marknaden för fingeravtryckssensorer redan under 2015. Helt orealistiskt, enligt Jörgen Lantto.
”Den uppgiften är helt obegriplig för mig. Jag förstår inte vilken matematik man använder sig för att komma fram till den slutsatsen”, säger Jörgen Lantto.
Han påpekar att Qualcomm i första hand ska lansera en plattform (Snapdragon Sense ID) som stödjer integrationen av fingersensorer. Bara för att en mobiltillverkare monterar in denna plattform i telefonen betyder inte det att Qualcomms fingersensor också kommer att sitta i telefonen.
”Det kan lika gärna bli vår eller någon konkurrents fingersensor som integreras på Qualcomms plattform. Att Qualcomm kallar sin plattform för ”Sense ID” gör att det lätt blir missförstånd”, säger Jörgen Lantto.
Efter den senaste kvartalsrapporten släpptes, som visade att Fingerprint Cards omsättning växt med 912 procent till 445 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol, har han ägnat en hel del åt att träffa svenska och utländska investerare.
”Utbildningsbehovet är ganska stort både på marknaden och i media. Det finns inga andra svenska företag som gör det vi gör så det finns en del okunskap. I USA är kunskapen betydligt större”, konstaterar han.
Under tisdagskvällen lanserade jätten Microsoft tre nya mobiltelefoner och i två av dem fanns den stöd för ”Windows Hello”. Det innebär att användaren kan låsa upp telefonen med sitt ansikte och alltså inte med en fingersensor.
”Jag noterade såklart att Microsoft valt en annan biometrilösning men det är knappast något hot mot oss. Vi tror inte att de här lösningarna på något sätt utgör någon konkurrent mot oss utan ser det mer som ett komplement”, säger Jörgen Lantto och konstaterar samtidigt:
”Apple och Google har byggt in stöd för fingerprint-sensorer i sina produkter och tillsammans utgör de cirka 97 procent av smartphonemarknaden. Microsoft är ingen stor spelare inom det här området”.