Sök

Domstolens beslut: Neon Giant får inte värva spelutvecklare från Machine Games

Machine GamesspelbranschenGaming

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Avhopparnas spelstudio menar att beslutet låser hela den lokala arbetsmarknaden.

Avhoppare från den Uppsala-baserade spelstudion Machine Games får inte ansluta till det konkurrerande bolaget Neon Giant. Det beslutade Tingsrätten i Uppsala 22 augusti.

Ett beslut som avhopparen från Machine Games som startade den konkurrerande studion överklagat beslutet till Arbetsdomstolen, det rapporterar tidningen Lag och Avtal.

Enligt tidningen kan klausulerna i de anställdas kontrakt stoppa värvningarna i upp till två år. De som bryter mot förbudet blir enligt kontrakten skyldiga att betala stora belopp till Machine Games.

Tingsrättens beslut stöder sig på en värvningsklausul. Lag och Avtal rapporterar att beslutet om ett förbud gäller tills vidare och är förenat med ett vite på en miljon kronor för Neon Giant och en halv miljon för företrädaren. Det slutgiltiga avgörandet på tvisten kan dröja flera år.

Nu har Neon Giant, som grundades av avhoppare från Machine Games, och företrädare för företaget överklagat beslutet till Arbetsdomstolen. De vill ogiltigförklara värvningsförbudet då de menar att det låser den lokala arbetsmarknaden, liksom att värvningsförbudets längd på två år också bör ifrågasättas.

De anser också att skadan på Machine Games är begränsad vid upphävandet av förbudet, men att ett förbud skulle innebära att deras studio hindras från att bedriva sin verksamhet.

Machine Games har utvecklat de nya Wolfenstein-spelen.

Läs mer