Sök ikon

Nu vill Klarna bli bank - ansöker om tillstånd de närmaste dagarna

Artikel bild
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Källor till Breakit uppger att betaltjänstbolaget är redo att skicka in ansökan till Finansinspektionen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I början av september ansattes storbanken SEB:s vd Annika Falkengren hårt av flera tunga svenska techentreprenörer under en debatt på eventet Sthlm Tech Fest. En av de tuffaste kritikerna var Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski som menade att storbankerna gapade över en för stor kaka och inte var tillräckligt nischade:

”De har lagt mer och mer nya produkter på de kunder de redan har. Men alla nya bolag är fokuserade på en specifik nisch snarare än en marknad. Utmaningen för bankerna är att det kommer att finnas globala, specialiserade aktörer som Klarna där vi jobbar på att bli bäst i världen på betalningar snarare än att ha många kunder i Sverige”, sade Sebastian Siemiatkowski och konstaterade sedan:

”De fyra storbankerna i Sverige gjorde i fjol 10 000 kronor i vinst per invånare i Sverige. Det visar vilken potential som finns för alla som vill starta ett nytt bolag i sektorn. 10 000 kronor per invånare, det är inte en effektiv marknad”.

Nu vill Sebastian Siemiatkowski att Klarna ska kapa åt sig en rejäl del av  storbankernas vinster. På annat sätt går det knappast att tolka den ansökan som inom de närmaste dagarna kommer lämnas in till Finansinspektionen. Enligt Breakits källor handlar ansökan om ett tillstånd att bedriva bankverksamhet i Sverige. Arbetet med att säkra att Klarna ska klara Finansinspektionens granskning har pågått en tid internt och prognosen att bolaget går igenom nålsögat bedöms som god.

Exakt inom vilka nischer i banksektorn som Klarna kommer att rikta in sig på är i dagsläget inte klart. Bakgrunden till Klarnas inbrytning på den svenska bankmarknaden är istället en analys internt som går ut på att det kommer att uppstå intressanta affärsmöjligheter för en snabbfotad spelare som Klarna.

De gamla storbankerna sitter ofta fast i jättelika IT-system som är svåra att förändra. När förändringarna på sikt ändå måste ske så krävs det investeringar på många miljarder. Exempelvis pågår ett IT-projekt inom Nordea idag med en budget på 7 miljarder kronor.

Tidigare i veckan presenterade konsultfirman McKinsey också en stor granskning av bankindustrin. Där uppskattades att storbankerna kommer att förlora två tredjedelar av vinsten till nya digitala utmanare.

Läs mer