Sök

Damberg ställs mot väggen efter det nya startup-manifestet

SUP46StartupmanifestPersonaloptioner

Mikael Damberg (S), Naod Habtemichael (C) och Mats Persson (L). Foto: Johanna Ekström.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

"Jag bor i mina föräldrars källare - hur löser ni det?"

I veckan släpptes ett nytt startup-manifest, där en rad grundare uppmanar politikerna till handling i frågor som är extra viktiga för startups.

Under onsdagen debatterade Mikael Damberg, näringsminister (S), Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för L och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter manifestet på startuphubben Sup46.

Trots en del oklarheter, bland annat utreder Skatteverket just nu frågan, är Mikael Damberg nöjd med de nya optionsreglerna.

“Det här är första gången som Sverige har ett system som gör det möjligt att rekrytera och behålla personal”, säger han.

Mats Persson håller med om att det är bra att de nya reglerna har införts, även om han kallar lagstiftningen för “hafsigt gjord”.

“Men grundidén är bra, även om reglerna även borde gälla företag med fler än 50 anställda”, säger han.

Inför debatten fick publiken ställa frågor anonymt. En fråga som fick debatten att hetta till kom från en 27-årig startupgrundare:

Jag är 27, har pluggat dubbelkandidat, fick inget bostadslån när jag jobbade, tänker inte ens tanken nu när jag har en startup. Bor hemma. Hur löser ni det nu och om 4 år?

Just bostadsfrågan är ett problem för många startups, och också något som Spotify-grundarna tog upp i sitt öppna brev till politikerna.

Enligt Mikael Damberg är det viktigaste att det tillkommer fler billiga bostäder, eftersom bristen på bostäder triggar upp priserna.

“Utförsäljningen av hyreslägenheter i Stockholm har varit ett historiskt misstag. Alla kan inte köpa sin egen bostad. Vi måste bygga bostäder som människor har råd att bo i”, säger han och påpekar att regeringen har subventionerat byggandet av hyresrätter.

“En av de stora frågorna i valet kommer handla om vi ska ha marknadshyror eller inte. Jag anser att det är helt fel i ett läge med en redan överhettad bostadsmarknad eftersom hyrorna kommer gå upp kraftigt”.

I bostadsfrågan intar C och L en liknande inställning: regelkrånglet måste bort. Sverige kan inte ha EU:s högsta byggkostnader, menar man.

“I ett första steg måste man plocka bort det hårdare amorteringskravet som regeringen har infört. Det finns en anledning till att det får så mycket kritik. I ett andra steg så måste det bli billigare att bygga i Sverige. Hindren kring byggande måste bort”, säger Mats Persson.

Läs mer