Sök

Så använder svenskarna internet inför valet – här är de viktigaste punkterna

Sociala medierInternetstiftelsen i SverigePolitik

Foto: Istock

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Hat och hot avskräcker svenskarna från att uttrycka politiska åsikter online, visar en ny rapport.

Internetstiftelsen släpper varje höst en stor undersökning där de kartlägger hur svenskarna använder internet, samt vilken påverkan användandet har på befolkningen och samhället. Nytt för i år är att de redan nu har släppt en delrapport baserad på frågor om “det politiska internet”, som visar hur svenskarna använder internet för att ta del av politisk information.

Undersökningen visar att fler än tidigare kommer att använda sig av internet för att få tillgång till politisk information inför riksdagsvalet 2018 och trenden är särskilt tydlig bland förstagångsväljare.

Men hur utmärker sig egentligen svenskarnas användande av internet inför valet i år?

# Enklare med politiskt engagemang
Varannan deltagare i undersökningen ansåg att internet underlättar deltagande och engagemang i politiken, där både lokalpolitiska frågor liksom partipolitik på riksnivå diskuteras.

# Hat och hot avskräcker
En av fyra svenskar har avstått från att uttrycka politiska åsikter på nätet, enligt undersökning. Den visar också att de som någon gång har blivit utsatta för näthat, i högre grad undviker att uttrycka politiska åsikter online.

# Motstånd mot extrema åsikter
Internetstiftelsens undersökning visar att en majoritet av svenskarna inte längre tycker att man ska få ge uttryck för extrema åsikter på internet. Samma undersökning från valet 2014 visade att en majoritet var för friheten att får uttrycka extrema åsikter online.

Hela rapporten från Internetstiftelsen finns att läsa här.

Läs mer