Sök

Fredrick Federley: Det kan verkligen sluta hur som helst idag

EUEU-kommissionen

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Klockan tio startar röstningen som kan avgöra internets framtid.


Fram tills igår har det varit i princip helt tyst i den svenska debatten kring de genomgripande förändringarna som EU-parlamentets juridiska kommitté ska rösta om idag.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley är en av de få som redan tidigare reagerat kraftigt mot förslaget som i praktiken innebär att EU ska lägga en skatt på upphovsrättsskyddat material som delas på internet (läs en utförlig artikel om hela förslaget här!). Efter att vår krönikör Emanuel Karlsten slagit larm och rasat mot förslaget skrev Fredrick Federley i ett svar på Twitter:

“Artiklar på ämnet har blivit refuserade och ingen har tagit notis vare sig här eller på annan plats. Det har varit som att ropa i tystnad. Bra att det uppmärksammas efter ungefär 1,5 års arbete”.

När Breakit, strax efter att han skickat iväg sin tweet tidigt på onsdagsmorgonen, når Fredrick Federley uttrycker han genuin oro för vad som ska ske i fall förslaget går igenom:

“Vi har haft ett jättestort bråk om det här i liberala gruppen. Majoriteten är emot förslaget men en av ledamöterna som sitter i juridiska kommittéen, och ska rösta idag, älskar det”, säger han och fortsätter:

“Det går inte att lägga en sådan här länkskatt. Det skulle kosta till exempel Facebook miljarders miljarder och den kostnaden skulle de skjuta vidare på användarna. Konsekvensen blir att folk inte vågar dela någonting och då stryps hela internet”.

Han är mycket spänd inför omröstningen som inleds klockan tio på onsdagsförmiddagen och väntas vara klar före lunch.

“Det kan verkligen sluta hur som helst idag. En del tror att hela förslaget faller, andra att det går igenom med en del förändringar och vissa att förslaget som helhet godkänns. Det sistnämnda vore det värsta tänkbara”, säger Fredrick Federley

Läs mer