Idén föddes när Emil Karlsson var ute och promenerade i ett villaområde i Jönköping förra våren. Han såg några solblekta skyltar med texten “Grannsamverkan mot inbrott” som finns uppsatta i många kvarter.
“Jag började fundera på om det där verkligen hjälper. Jag är intresserad av appar och tänkte att det borde gå att flytta konceptet dit,” säger Emil Karlsson, grundare och vd på Tuva.
Sagt och gjort. I juli i år lanserades Tuva. I appen skapar användaren en sluten grupp kring ett område, dit grannar och kontakter kan bjudas in eller ansöka om att gå med.
“Om något händer kan man rapportera det blixtsnabbt. Inbrott är ett primärt problem men det kan också vara att hunden har sprungit bort. Man kan gå med i eller bilda en grupp för sitt kvarter, bostadsrättsförening, sommarstugeområde eller till exempel båtklubb,” säger Emil Karlsson.
Han berättar att Tuva i nuläget har 1.800 aktiva användare som har skapat runt 500 grupper. I appens kartfunktionen markeras varje grupp med en uggla. De flesta samverkande grannområden finns i Jönköping, men konceptet har även spridit sig till Stockholm och Östersund.
“Förhoppningsvis tittar tjuven på kartan och ser var det finns ugglor utmärkta. På så vis fyller appen en preventiv funktion.”
Kan inte en sån här tjänst skapa onödig rädsla?
“Det problemet finns ju, men det går ju samtidigt att släcka oron. Du kanske går runt och är orolig för en bil som kör omkring i området men som visar sig vara närmaste grannens nya kompis. Man får mer svar om man använder appen.”
Tuva har tidigare tagit in 500.000 kronor från Almi invest och är nu inne i en ny finansieringsrunda där målet är att stärka kassan med ytterligare 3 miljoner kronor.