Sök

Glöm självkörande bilar – Golden ridge robotics ska bygga självkörande rullstolar

Golden Ridge RoboticsTechno Creatives

David Jiao, medgrundare av Golden ridge robotics. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska startupen har tagit in 50 miljoner kronor i smyg.

Kina är världens folkrikaste land och dessutom världens största ekonomi (räknat i BNP relativt köpkraft). I princip vartenda svenskt storbolag har tagit sig till den gigantiska marknaden och nu börjar allt fler startups följa efter.

Ett av dem är Golden ridge robotics. Bolaget har sin bas i Göteborg och var ett av bolagen som presenterades på scen under GBG tech week på måndagen.

Golden ridge har tagit fram en egen rullstol och den ska vara helt självkörande.

Golden ridges självkörande rullstol. Foto: Press.

“Det finns över 100 miljoner kineser som är över 65 år gamla och bara 3 miljoner sjuksköterskor att ta hand om dem. Vi vill skapa ett tryggt och enkelt sätt för de personerna att fortsätta vara rörliga”, säger David Jiao.

Han är själv från Kina men driver sitt bolag från Göteborg sedan ungefär två år tillbaka. Just nu arbetar han och bolaget med att få på plats den första mindre serietillverkningen av 20 rullstolar. De första enheterna ska sedan testat på två olika områden för att samla data och bli bättre på att köra säkert.

Tanken med produkten är inte att personer med begränsad rörlighet ska köras runt utan att själva få bestämma vart de ska. Det handlar snarare om få hjälp och guidning i särskilda miljöer. Ute på gatan kan det handla om säkerhetssystem som gör att man inte kör av trottoaren. På ett sjukhus kan det vara hjälp för att enkelt ta sig till rätt avdelning. Nu tittar bolaget även på mer fritidsrelaterade användningsområden som till exempel parker eller flygplatser.

“Det kan vara att man kan beställa en rullstol i mobilen när man kommer till en park och få en tur genom den med rullstolen. Det kan dels användas av folk som har begränsad rörlighet, men även de som bara är lite lata och inte vill gå”, säger David Jiao.

Den senare beskrivningen för undertecknades tankar till den animerade filmen Wall-E där människorna i princip bara flyter omkring och dricker smoothies hela dagarna.

 

“Ja! Typ så”, säger David Jiao och skrattar.

Idag har bolaget tio anställda i Göteborg som jobbar med självkörandefunktionaliteten och ytterligare 15 personer i Kina. Flera av de anställda på det svenska kontoret jobbar samtidigt eller har erfarenhet från bolag som Volvo och Zenuity – Volvo och Autolivs gemensamma bolag för självkörande bilar.

Är det samma teknik för er som för självkörande bilar?

“För oss är det mycket lättare eftersom det rör sig om låga hastigheter. Vi måste också kunna reagera på millisekunder men bilarna måste vara 10-20 gånger snabbare eftersom de åker i 90 kilometer i timmen ibland”, säger David Jiao.

Redan innan bolaget fått ut produkten på marknaden har man i två kapitalrundor fått in drygt 50 miljoner kronor i riskkapital. Huvuddelen av pengarna kommer från kinesiska investerare men även det lokala konsultbolaget Technocreatives är med som delägare. Det svenska bolaget har även investerat i bokföringsstartupen Bokio och jobbar med storbolag som Autoliv, Land Rover och Volvo.

Läs mer