Sök

Wallenberg, Olsson och Stenbeck - tunga ägare in i Spotify-grundarens techfestival

SpotifySymposiumWallenberg

Marcus Wallenberg och Daniel Ek, vd och medgrundare på Spotify. Foto: TT / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De gamla finansfamiljerna omfamnar evenemanget som lockar techvärldens superstjärnor till Sverige.

Den av Daniel Ek och Ash Pournouri grundade tech- och musikfestivalen Brilliant Minds har sedan starten 2015 lockat till sig tunga namn. Några av deltagarna sedan starten är Skype-grundaren Niklas Zennström, Twitter-grundaren Evan Williams och sångare som Pharrell Williams och Wycleaf Jean.

Syftet med konferensen är att samla världens ledande profiler inom musik, media och teknologi, samt att få techvärldens ögon att riktas mot Sverige.

Nu rapporterar Financial Times att familjerna Wallenberg, Stenbeck och Olsson – tre av de största finansfamiljerna i Sverige – har gått in som ägare och finansiärer av Brilliant Minds.

Detta sker i samband med att bolaget görs om till en stiftelse.

“Daniel Ek skulle vilja sätta Sverige på kartan i den nya världen och i den nya ekonomin. Det här handlar inte om en familj, eller en entreprenör, det handlar om Sverige”, säger Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg till tidningen.

Det exklusiva evenemanget kostade under sitt första år hela 10,3 miljoner att anordna, samtidigt som intäkterna bara landade på dryga miljonen. Noterbart då var att det inte var Daniel Ek själv som var delägare av Brilliant Minds tillsammans med Ash Pournouri, utan att det i själva verket var Spotify som finansierade Daniel Eks halva.

Spotify har sedan dess sålt sina ägarandelar i Symposium – bolaget bakom konferensen.

Andra tongivande namn som är med och finansierar Brilliant Minds är Ax:son Jonson-familjens Caroline Berg, Pomona-ägaren Fredrik Rapp och Daniel Ek själv.

Finansfamiljerna kommer att finansiera konferensen de kommande fem åren.

Läs mer