Den tyska e-handelsjätten Zalando, med familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik som största ägare, har åkt på en rejäl ekonomisk smäll. Bakgrunden är att Zalando vid årsskiftet luckrade upp sin kundkontroll vilket innebar att fler personer fick klartecken för att handla på faktura.
Det här utnyttjades blixtsnabbt av kriminella. Vi kan nu avslöja hur det gick till.
- Under falska namn och adresser beställdes stora mängder varor från Zalandos sajt.
- Varorna hämtades ut – men sedan gick beställarna upp i rök.
- Kvar stod Zalando med mängder av obetalda kundfakturor.
Zalando öppnade upp för fler kunder att beställa mot faktura vid årsskiftet och efter det ökade bedrägerierna lavinartat. Innan Zalando-ledningen stramade åt möjligheten att handla på faktura hade bluffarna hunnit beställa varor för hundratals miljoner kronor.
Exakt hur mycket pengar det rör sig om är oklart men enligt Zalandos uppskattning i senaste kvartalsrapporten handlar det om nästan 175 miljoner kronor (18,5 miljoner euro). Bedrägeriet är sannolikt det största som skett någonsin i e-handelsbranschen.
Bland större institutionella investerare har blåsningen väckt en hel del frågor.
”Det är ju sjukt att så mycket pengar kan försvinna. Har ledningen verkligen full koll”, säger en investerare som Breakit har talat med.
Men Zalando hävdar att problemet med den här typen av bluffmakare är ett branschproblem och inte relaterat bara till Zalando.
”E-handelsbranschen är inte förskonad från bedrägerier. Så snart vi upptäckte problemet agerade vi och idag finns det inga möjligheter att manipulera vårt system. Det är svårt att skydda sig mot organiserad brottslighet”, säger Kristin Dolgner på Zalandos informationsavdelning.
Bedrägerierna har skett på flera av Zalandos marknader men merparten av fallen härrör från tysktalande länder och Kristin Dolgner uppger att tysk polis utreder fallet nu.
”Vi kontaktade självklart berörda myndigheter direkt när det här uppdagades”, säger Kristin Dolgner.
Men Zalando har inte några förhoppningar om att återfå de 175 miljonerna som är försvunna.
”Vi har bokfört de här kostnaderna under första halvåret 2015. Självklart hoppas vi att de skyldiga ska gripas och att vi ska få tillbaka pengarna men det är inget som vi räknar med”, säger Kristin Dolgner.