Sök

Facebooks teknikchef erkänner: Läste inte igenom app-villkoren

MetaCambridge analytica-skandalen

Mike Schroepfer. Foto: TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Misstaget från Facebook gjorde det möjligt för Cambridge Analytica att komma över användarinformation.

Facebook läste inte igenom villkoren för Cambridge-forskaren Aleksandr Kogans app. Det uppgav företagets teknikchef Mike Schroepfer under ett förhör i ett brittiskt parlamentsutskott på torsdagen, enligt CNBC.

“Vi hade en automatiserad kontroll vid den tidpunkten, det var 2014 eller tidigare. Vi läste inte alla villkoren”, säger han.

Schroepfer säger att Facebook inte heller informerade den brittiska datainspektionen ICO efter att man fått reda på att användardata hamnat i händerna på Cambridge Analytica. På frågan om varför svarar han:

“Vid den tidpunkten trodde vi att problemet var löst. Vi hade fått en juridisk försäkran från alla inblandade parter om att de inte hade tillgång till uppgifterna”.

Cambridge Analytica uppges ha samlat in information om 87 miljoner användare från Facebook som man senare sålde till Trumpkampanjen under presidentvalet 2016.

På en fråga från den brittiska parlamentsledamoten Ian Lucas om Facebook har någon integritet, svarar Mike Schroepfer:

“Det gör ont när vi gör misstag. Det gör ont när människor missbrukar vår plattform. Vi är människor och gör misstag. Jag skulle inte vilja jobba på ett företag som jag inte tyckte hade integritet”.

Läs mer