Sök

Svenska Edgeware vinstvarnar – därför har 2018 inte börjat bra

Edgeware

Edgeware hjälper operatörer med tv-streaming. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

"Det saknades generellt stora beställningar från våra största kunder".

Streamingtech-bolaget Edgeware flaggar för lägre omsättning och resultat under första kvartalet i år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolagets affärsidén går ut på att sälja mjuk- och hårdvara – som gör det möjligt för exempelvis internetoperatörer att ge strömmad rörlig bild till sina kunder. I december 2016 klev Edgeware in på Stockholmsbörsen, den artikeln kan du läsa här. 

Enligt preliminära siffror kommer omsättningen för första kvartalet 2018 att uppgå till cirka 48,4 miljoner kronor jämfört med 68,7 miljoner för motsvarande period 2017. Rörelseresultatet för kvartalet uppgår till cirka -11,5 miljoner kronor (13,0).

"Marknaden i alla regioner var avvaktande och det saknades generellt stora beställningar från våra största kunder under första kvartalet 2018. Detta, i kombination med att första kvartalet normalt är ett säsongsmässigt svagare kvartal på vår marknad, påverkade kvartalet negativt", skriver Edgeware.

Dessutom påverkades bruttomarginalen på 66,8 procent, negativt av en befarad kundförlust (1,8 miljoner).

Rörelseresultatet för kvartalet belastas också av engångskostnader avseende omstrukturering av försäljningsorganisationen med 1,4 miljoner kronor.

"Kombinationen av låga intäkter och lägre bruttomarginal resulterade i en förlust för kvartalet", skriver bolaget.

Edgeware vidtar nu flera åtgärder, inklusive lanseringen av en ny försäljningsorganisation, för att ändra den negativa trenden och återgå till tillväxt.

"Samtidigt som vi är mycket besvikna över resultatet för första kvartalet och den svaga starten på 2018, är vi trygga med vår affärsmodell och vi planerar för en ensiffrig tillväxt för helåret. Vi ser underliggande tillväxt på marknaden och vi anpassar vår affärsverksamhet för att effektivt fånga dessa möjligheter", säger Karl Thedéen, vd för Edgeware.

Den fullständiga rapporten för det första kvartalet 2018 kommer att publiceras den 4 maj.

Läs mer