Sök

E-handelsgurun: Amazon inte största hotet – det finns något mycket värre

Jetshope-handel

Steven van Belleghem. Foto: Press

Breakit

Breakit

Det har ropats efter Amazon som efter stora stygga vargen i flera år nu. Men det finns ett större hot mot svenska e-handlare, enligt experten Steven van Belleghem.

Med över 100.000 sålda böcker, översatta till sju språk och mer än ett decennium som entreprenör är få mer kvalificerade att uttala sig om hur handlare ska göra för att behålla sina kunder när affärerna flyttar ut på nätet.

“Den största utmaningen i dag är hänga med i nya beteenden”, säger Steven Van Belleghem.

“Många handlare är kära i sitt gamla sätt att göra affärer. Det kommer att bli svårt för dem att klara sig.”

Han menar att det finns tre viktiga områden för handlare att fokusera på i takt med att handeln digitaliseras.

# Hur kan du hjälpa kunderna – innan de vet vad de behöver?

# Hyperpersonalisering – se till att kunderna inte behöver välja

# Gör det så enkelt som möjligt för kunderna

Just på den sista punkten är Van Belleghem extra imponerad av den största spelaren på e-handelskartan – Amazon.

“Det är väldigt imponerande vad det har gjort, säger han.

“Många handlare skyller på Amazon – men egentligen handlar det om att de själva har misslyckats med att hänga med i de nya konsumtionsmönstren.”

Snart väntas den amerikanske e-handelsjätten göra entré i Sverige, men det är inte Jeff Bezos skapelse som etablerade spelare i Sverige ska oroa sig över, enligt Steven van Bellegham.

“Amazon kan man kopiera – titta på vad de gör och härmas – eller så kan man teama upp sig med nån av deras konkurrenter som till exempel Google"

"Det är värre med konkurrenter som Alibaba och Wish”

Ja, om det är något som kan knäcka svenska e-handlare så är de där små gråa paketen från Kina som Breakit har skrivit spaltmeter om. Och det blir svårt att stoppa dem tror van Bellegham.

“Då gäller det istället att bli bäst på kundbemötandet – så länge postavgifterna är som de är (paket från Kina har praktiskt taget inga transportkostnader reds anm.) kommer det aldrig gå att slå dem på priset”.

Steven van Belleghem är en av talarna på årets SEBC. Iår är Breakit mediapartner till eventet som går av stapeln på Clarion Hotel Post i Göteborg 17-18 Maj – köp dina biljetter här.

Läs mer