Sök

Det här krävs för att landa ett jobb på Google eller Spotify

SpotifyMojangRekrytering

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

“Vi söker nya bandmedlemmar, inte soloartister".

Att jobba på ett stort techbolag är något som många studenter och unga akademiker drömmer om. Google, Tesla, Spotify och Apple hamnar i topp när studenter får ranka sin drömarbetsgivare, visar en undersökning från rekryteringsjätten Academic Work.

Svd har frågat Katarina Berg, global HR-chef på Spotify, Martin Eriksson, rekryteringsansvarig på Google Sverige och Maja Samuelsson, HR-manager på Mojang, vad de letar efter för typ av person. Och hur bra den svenska skolan är på att rusta barn och unga för framtidens arbetsmarknad.

Spotify och Mojang lyfter fram passion och talang som viktigare än en formell högskoleutbildning. Google vill ha anställda som är “konstruktivt missnöjda”. Det innebär att de ska kunna leverera lösningar på svåra utmaningar och kunna utvärdera arbetet och sikta ännu högre vid nästa uppgift.

“Att hitta personlighetsdrag som exempelvis detta i kombination med rätt utbildning och erfarenhet ligger i fokus för vårt rekryteringsarbete”, säger Martin Eriksson till Svd.

För att passa på Spotify krävs det att man är öppen för förändring, vågar utmana sanningar och är bra på att samarbeta. Bolaget konstaterar att man “söker nya bandmedlemmar, inte soloartister”.

Hur bra är då svenska skolan på att utbilda personer som kan konkurrera på en global arbetsmarknad?

Katarina Berg ger svensk utbildning högt betyg när det kommer till att forma talanger inom samarbete, självständighet och kritiskt tänkande. Däremot behövs det mer satsningar på digitalisering, spetskompetens, kodning och argumentations- och förhandlingsteknik.

Samtliga tre bolag som Svd pratat med önskar sig samma sak av skolan: mer programmering.

“Alla barn borde få lära sig koda i skolan, från tidig ålder. Det är inte bara en utbildningsfråga, utan en fråga om demokrati, säger Katarina Berg.

Martin Eriksson och Maja Samuelsson poängterar hur viktigt det är att tidigt väcka intresset för programmering, matte och it.

“Rent generellt har vi i allt högre grad en önskan om att anställa fler personer som har studerat inom ramen för STEM-utbildningar (science, technology, engineering and mathematics reds anm), säger Martin Eriksson.

Läs mer