Sök

Löser sig allt för Northvolt nu? "Vi har gått in en ny fas"

Northvolt

Peter Carlsson på Northvolt.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Har batteriföretaget Northvolt tagit ett kliv framåt i jakten på finansiering av sin planerade fabrik? Nästa vecka kan besked komma.

Tesla-veteranen Peter Carlssons planer på att bygga en jättefabrik som ska producera batterier till framtidens elbilar har varit omskrivna. Planen är att ha batterifabriken i Skellefteå klar inom två år och innan dess en testanläggning i Västerås. 

Men hur det går med att få in kapital till satsningen har hittills varit lite oklart. 

På kort sikt kräver planerna 1 miljard kronor i riskkapital men på lång sikt handlar det om att få in hisnande 40 miljarder kronor.

Energimyndigheten har skjutit in stöd på 146 miljoner kronor och Scania, som ägs av Volkswagen har gått in med närmare 100 miljoner kronor i bolaget. Även vindkraftsbolaget Vestas ska ha tecknat ett avtal om att gå in med 100 miljoner kronor. 

I övrigt har det kommit rapporter om att arbetet med att säkra finansieringen har gått trögt och Dagens industri rapporterade för några månader sedan att ABB, som var den första investeraren som presenterades, inte finns med som ägare i bolagets aktiebok. 

Men kan en vändning vara på gång?

Redan i början av veckan rapporterades det i den normalt sett välunderrättade skvallerspalten Börsgolvet i Affärsvärlden att Northvolt har något på gång.

”Peter Carlsson sover lugnt om natten. Redan nästa vecka kommer nya positiva besked om framtiden” , skriver tidningen.

Och något verkar utan tvekan vara på gång. I dag kom en inbjudan till pressträff nästa vecka från Northvolt.

Där skriver de bolaget nu går in i en ny fas med sina planer och att pressträffen ska ses som en kick off som markerar det första steget mot den stora batterifabriken. På pressträffen kommer Northvolts grundare Peter Carlsson att delta men också Maroš Šefčovič, vice president i Europakomissionen som också är initiativtagare till EU:s batteriallians, och näringsminister Mikael Damberg kommer att delta. 

Pressträffen kommer delvis att äga rum utomhus och den ska hållas i Västerås där Northvolt planerar att bygga sitt testlabb. 

Exakt vad som kommer att presenteras återstår att se. 

Läs mer