Sök

Postnords ägare har inte hittat någon ny ordförande

Postnorde-handel

Näringsminister Mikael Damberg säger att jakten fortsätter. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Svenska och danska staten har inte lyckats hitta någon ny ordförande till Postnord. Nuvarande styrelseordförande Jens Moberg får därför sitta kvar.

Postnord har under den senaste tiden varit rejält i blåsväder. Det har bland annat handlat om att bolaget blivit sämre på att leverera brev i tid och förtroendet hos allmänheten har sjunkit som en sten de senaste åren. Dessutom har den infekterade diskussionen kring den avgift bolaget tar ut för att hantera momsinbetalningar på de skallade Kinapaketen (egentligen handlar det om alla paket som kommer från länder utanför EU) tärt på folks tålamod. 

Men det är inte bara paketmottagare som har en avog inställning till Postnord.

Nu står det klart att Postnords ägare ännu inte hittat en ny styrelseordförande inför årsstämman som hålls den 26 april. Det betyder att den nuvarande ordföranden, Jens Moberg, får stanna kvar medan jakten på en efterträdare fortsätter.

"Det är inte en hemlighet att vi hade en process igång som inte gick hela vägen i mål. Jens Moberg har rutin och erfarenhet och han fortsätter i väntan på att vi har en ny ordförande", säger Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.

Förra veckan blev det känt att SAS tidigare vd, Mats Jansson, tackat nej till uppdraget. Jansson inte bara tackade nej utan sa också till Dagens industri att det hade varit ett "självmordsuppdrag".

Enligt Damberg kan det dröja ytterligare några månader innan ett  förslag på en ny ordförande kan presenteras. 

Även om det har varit svårt att hitta en ordförande så här man lyckats hitta ett par nya ledamöter. Tidigare minister Ulrica Messing, Sonat Burman Olsson och Charlotte Strand kliver alla tre in i styrelsen..

Messing arbetar i dag som konsult inom Prime Weber Shandwick och var tidigare riksdagsledamot för socialdemokraterna och har blanda annat varit infrastrukturminister. Hon är styrelseordförande i Astrid Lindgrens Värld, Göteborgs Hamn samt Almi Invest Småland & Öarna och styrelseledamot i bland annat Länsförsäkringar Fondförvaltning och Wallenstam.

Sonat Burman Olsson är styrelseledamot i Izettle, är nominerad som ledamot i Landtmännens styrelse och har varit vd för Coop och finanschef i Ica-gruppen. 

Charlotte Strand är styrelseledamot i Per Aarsleff och Flügger och har varit finanschef för verksamhetsområdena Oil&Gas och Windpower på Dong Energy, numera Ørsted.

Mats Abrahamsson, Gunnel Duveblad och Jesper Lok har avböjt omval och lämnar därför styrelsen. 





 

Läs mer