Sök

Avslöjar(?): Fintechstjärnan på väg att få ny storägare – i miljardaffär

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell har grävt fram ett nytt, tungt avslöjande, eller inte?

“Vi uppfinner ett nytt språk nu”, konstaterade min nyhetschef Jon Mauno Pettersson när han fick läsa rubriken som du precis läste här ovan. 

Och visst. Mina lärare vid Journalistlinjen på Ljungskile Folkhögskola (en riktigt bra skola för övrigt!) hade nog haft en och annan invändning mot att kombinera det hårda rubrikordet “AVSLÖJAR” med ett litet fegt frågetecken – och kanske är jag ute och cyklar den här gången. Men samtidigt var nyheten för bra för att inte vidarebefordras till en större skara människor. Om det nu är en nyhet – det överlåter jag till dig som läser att bedöma här och nu.

Så här: Häromdagen fick jag ett tips från en av mina absolut bästa och initierade källor i finansbranschen. Den norska jätten Schibsted sonderade terrängen för att ta in en ny ägare i sin fintechstjärna Lendo. Den svenskgrundade låneförmedlaren går som tåget och gjorde ett rörelseresultat (ebitda) på över 300 miljoner kronor i fjol. Enligt min uppgiftslämnare funderar norrmännen på att kränga iväg en betydande post på kanske 25, 30 procent till ett värde av minst en miljard.

Grym nyhet, tänkte jag – ända tills jag ringde Schibsted och kollade. Det visade sig att de redan i slutet av förra året, på en sin kapitalmarknadsdag, flaggat för att Lendo kan komma att ta in en ny strategisk ägare för att expandera verksamheten till fler länder.

Ridå för min heta nyhet, tänkte jag först. I den traditionella medielogiken är allt som kommunicerats publikt per definition inte längre en nyhet. När jag jobbade på Dagens Industri var det särskilt tydligt om värsta konkurrenten Svenska Dagbladet rapporterat något. Då skulle det extremt mycket till för att vi på DI också skulle hänga på.

Men i den digitala världen har det här förändrats. Vi och alla andra medier har släppt prestigen och refererar numera direkt konkurrenternas nyheter så fort de publicerats (självklart alltid med tydlig källhänvisning). Jag tycker det är en bra utveckling. Relevanta nyheter får större spridning och fler blir informerade.

Därför kändes det ändå rätt odramatiskt att lyfta fram “nyheten” att Lendo nu kan vara på väg att få en ny storägare i en potentiell miljardaffär. Inte minst som uppgifterna den här gången inte tycktes fått någon spridning alls i svenska medier. Men jag är öppen för kritik – tänker jag fel?

Trevlig helg!

Veckans jubel: Breakit. Sent på lördagskvällen kom beskedet som fick alla oss på Breakits redaktion att jubla i kapp – Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson får Guldspaden för sin granskning av mat-apparna Foodora och Uber eats. Guldspaden är Sveriges tyngsta pris för grävande journalister och Breakit-medarbetarna fick priset i kategorin “Årets förnyare”. Extra stolta konstaterar vi här på redaktionen att det är första gången som ett renodlat digitalt mediebolag tar hem utmärkelsen. Grymt!

Veckans starta eget-boostare: Sara Lindmark. Du har väl inte missat vår artikelserie Startupskolan? Det var länge sedan jag läste något så handfast och samtidigt inspirerande om hur man på riktigt startar och driver ett företag. Vår How To-redaktör Sara Lindmark har här verkligen tagit fram ett premium-material som vi egentligen borde ta betalt för men här bjuder på – helt gratis!

Veckans självcensur: Simon Blecher. Stjärnförvaltaren som rattar en av Sveriges framgångsrikaste aktiefonder stack ut hakan rejält i veckan då han i Börspodden sågade styrelsen i H&M samtidigt som han spådde att klädjättens vd Karl-Johan Persson skulle lämna sin post på något års sikt. Utspelet var särskilt intressant eftersom Blechers fond är storägare i H&M och vi ville därför gärna höra honom utveckla sin kritik. Men det ville inte Blecher själv utan svarade kort och koncist nej tack till en intervju. Lite fegt kan jag tycka, särskilt som Simon Blecher själv har en bakgrund som tuff ekonomijournalist på bland annat Affärsvärlden. Hör gärna av dig Simon Blecher – om du vågar.

Veckans på dubbla stolar: Conni Jonsson. Jag var inte ensam om att förvånas över prislappen på över 7 miljarder kronor som Nordic Capital rapporterades ha betalt för betaltjänsten Trustly för någon månad sedan. I veckan fick jag förklaringen till det galet höga priset. Tydligen var det riskkapitaljätten EQT som kastat sig in i striden med Nordic Capital och trissat upp priset. Bara att tacka och ta emot för Trustlys gamla ägare som bland annat är riskkapitalfirman Alfén & Didriksson. Enligt uppgift satt de på drygt 20 procent av aktierna. Bakom Alfvén & Didriksson står bland andra Conni Jonsson – mer känd som grundare till EQT. Jag utgår från att Conni Jonsson inte lade sig i EQT:s agerande i den här affären men historien illustrerar ändå hur liten Stockholms finansvärld faktiskt är.

Veckans bortförklaring: Nelly. När Qliro vinstvarnade häromdagen skyllde ledningen en hel del på att kunderna skickat tillbaka ovanligt mycket varor. Ett löjligt svepskäl som saknar all trovärdighet, hävdar i alla fall en av mina e-handelskällor. Den verkliga orsaken är istället att försäljningen går kasst hävdar min uppgiftslämnare.

Veckans sista-chansen: Beauty & Fashion tech. Det är alltid med viss bävan man lanserar en helt ny konferens. Ska det finnas tillräckligt stort intresse? Kan vi få till ett relevant program och locka de hetaste talarna? När vårt eget event-proffs Diana Demin kom med idén att göra en konferens inom segmentet skönhet och mode kände jag mig inte helt övertygad. Men som tur var lyssnade inte Diana för mycket på mig utan körde på. Nu har vi facit i hand – succé! Aldrig tidigare har vi sålt så många biljetter till en konferens och förväntningarna är på topp inför onsdagen då Beauty & Fashion tech drar igång. Jag tänker vara på plats hela dagen och rapportera. Nu har du sista chansen att anmäla dig. Mailar du mig direkt på stefan@breakit.se så lovar jag att ge dig en schysst rabatt. Inte för att vi behöver, utan bara för att jag är så snäll;)

Veckans läsning: Olof Lundh. Igår kväll avslutade jag "Den rädda löparen" av Kristina Paltén som på egen hand sprang igenom Iran. Riktigt inspirerande, inte bara för att jag själv älskar långdistanslöpning utan också för att Kristina Paltén i boken bjuder på en spännande inblick i ett land som jag tidigare knappt hade någon relation till . Nu kastar jag mig över journalisten Olof Lundhs "Allsvenskan enligt Lundh". Hans förra reportagebok ("Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll") var ett riktigt bra exempel på både granskande och fördjupande journalistik. Jag har höga förväntningar!

Läs mer