Hälften av Sveriges småföretag anser att det är svårt eller ganska svårt att få externa lån, enligt en undersökning av branschorganisationen Företagarna. Det vill fem finansentreprenörer ändra på och har därför startat lånetjänsten Monetise.
“Idén kom från släkt och vänner som är eller har varit företagare inom handel, kafé och restaurang. När de behöver kapital för att anställa folk, satsa och växa så finns det ingenstans att ta in pengar från. Det gick upp för oss att det här var ett problem,” säger Oliver Mohseni, medgrundare och vd för Monetise.
Tjänsten har smugit i gång under maj och Nicklas Storåkers som är ett välkänt namn inom finansvärlden går in som enda externa finansiär i lånetjänsten.
“I Sverige finns 100.000 bolag vars huvudsakliga intäkter kommer via kortförsäljning och de har inte haft tillgång till en liknande tjänst. Huvudalternativet för många har istället varit att låna på sitt boende och det är inte alltid så lätt och smidigt att gå till banken,” säger Nicklas Storåkers.
Men Montise möter redan konkurrens. I förra veckan presenterade betalbolaget Izettle sin egen lånetjänst.
“Det finns absolut utrymme för fler aktörer. De riktar sig mot sina egna kunder medan vi är oberoende på vilken kortinläsare du har. Jag tror inte att det kommer bli så stor konkurrens mellan oss, i alla fall inte i början. Det är också bra att de kommer ut så att budskapet når fler och man förstår att det är en modell som är seriös”, säger Oliver Mohseni.
Till skillnad från banken kräver Monetise ingen säkerhet utan tittar på kassaflödet i varje verksamhet, till exempel kortförsäljningen hos en frisör eller en glasskiosk.
“Modellen bygger på att vi ger förskott på framtida försäljning. Det mesta du kan låna är en månadsomsättning och då kan avgiften hamna på runt 10 procent av dagskassan,” säger Oliver Mohseni.
Det är så klart inte ett riskfritt område som Oliver Mohseni och hans kollegor ger sig in i. Företaget räknar med att cirka 10 procent av affärerna kommer leda till någon typ av problem.
“Hittills har det gått väldigt bra, det har bara varit lite småförseningar men ingen förlust än så länge. Klart det är en risk med kredit, det finns ju alltid en möjlighet att de investeringar som våra kunder gör inte faller väl ut men vi vill tro på företaget och inte få personen att pantsätta till exempel sin bostad.”
Hur mycket Nicklas Storåkers har investerat i Monetise vill bolaget inte avslöja.