Sök ikon

Izettle värt över 4 miljarder efter senaste finansieringsrundan

Artikel bild

”Jag drivs inte av vare sig pengar eller en hög värdering”, säger Izettle-grundaren efter att ha fått in ytterligare 570 miljoner kronor från investerare.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

På fredagsmorgonen blev det klart att det svenska betalbolaget Izettle gjort ytterligare en finansieringsrunda, denna gång på 570 miljoner kronor. Det innebär att Izettle till dags datum tagit in runt 1,5 miljarder kronor i externt kapital.

Därmed är bolaget ett av de mest välfinansierade i Europa inom segmentet finansiella tjänster. Izettle, som grundades 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson, är också på god väg att bli Sveriges nästa enhörning - ett bolag värderat till minst 1 miljard dollar.

Enligt den ansedda brittiska affärssajten Financial Times värderas Izettle i den senaste finansieringsrundan till över 500 miljoner dollar eller dryga 4 miljarder kronor. Den siffran som vi hittills inte fått bekräftad men den låter högst rimlig. För drygt ett år sedan värderades Izettle till runt 2 miljarder kronor och efter det har bolagets omsättning ökat med runt 150 procent.

När vi får en intervju med Jacob de Geer på fredagsförmiddagen vill han inte själv kommentera värderingen.

”Det gör vi aldrig. En hög värdering är något du kanske tycker är kul för en sekund - men det är inte det du drivs av som entreprenör. Jag drivs inte av vare sig pengar eller en hög värdering”.

Enligt de senaste kända uppgifterna från Bolagsverket ägde du 9,85 procent av Izettle - nu blir ditt ägande ännu mindre. Hur ser du på det?

”Tyvärr har jag inga egna miljarder att investera, annars hade jag gjort det. Ska du bygga snabbväxande bolag måste du ta in mycket externt kapital och då sker det på bekostnad av eget ägande”.

Det är väldigt skakigt i världsekonomin och det talas om högt uppdrivna värderingar av techbolag. Vilken påverkan har det på er?

”Det är en faktor till att vi tar in pengar just nu. Vi vill säkra upp långsiktigt finansiering med tanke på hur världen ser ut runt omkring oss. Världsekonomin är inte superstabil och det kommer att få konsekvenser för tillgången på kapital till mer riskfyllda investeringar. Vill man som vi fortsätta med en aggressiv tillväxtstrategi så gör man rätt i att ha en stabil kassa”.

Vad ska ni använda pengarna till som ni nu får in?

”Att fortsätta växa är prio ett. Vi ska växa på befintliga marknader (Izettle finns idag i 11 länder) och gå in på nya. Dessutom lanserar vi vår nya tjänst Izettle advance”.

Berätta - hur fungerar den i praktiken?

”Vi hjälper våra kunder med ett av deras största problem - att finansiera investeringar. För små bolag är det i praktiken omöjligt att få banklån idag och där vill vi hjälpa till”

Hur då?

”Genom att ge dem förskott på framtida kortbetalningar. En småföretagare kan till exempel få 50.000 kronor i förskott av oss och sedan betalar han tillbaka pengarna till oss genom att vi tar ut en avgift på kortbetalningarna som görs de närmaste 12 månaderna. I slutändan uppgår kanske avgifterna i det här fallet till 5000 kronor”.

Från Izettles perspektiv - hur stor kan den här affären bli?

”Det kommer bli signifikanta intäkter och detta är bara den första nya produkten vi lanserar. Inom en 12-månadersperiod blir det ytterligare en eller flera tjänster”.

Så på sikt kommer de här nya tjänsterna att ge större intäkter än er gamla kärnverksamhet att ta ut avgifter på korttransaktionerna?

”Ja, det förutsätter jag”.

När ska ni gå med vinst?

”Om prio vore lönsamhet framför tillväxt skulle vi kunna vara lönsamma på väldigt kort sikt. Men det vore en väldigt supoptimal strategi för ägarna”.

 

Läs mer