Sök

Så tänker storbankerna hantera utmanaren Enklas prisdumpade bolån

SwedbankEnkla

Josefine Uppling är presschef på Swdbank, marknadsledare på bolån i Sverige.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Storbankerna riskerar ett priskrig på de lukrativa bolånen.
"Konkurrensen är hårdare än någonsin", säger Swedbanks presschef Josefine Uppling.

Bolånen är en av storbankernas fetaste kassakor. Tillsammans drog de fyra bankerna in 121 miljarder kronor på det så kallade räntenettot (skillnaden mellan in och utlåning) förra året.

Allt kommer naturligtvis inte från bolån, men det är en bärande del.

”Räntenettot ökade med 8 procent. Ökningen förklaras främst av högre utlåningsvolymer och ökade marginaler avseende svenska bolån”, skriver exempelvis Swedbank i sin årsredovisning.

Under året har nya spelare som Stabelo och Hypoteket tassat in på marknaden. Och igår kväll kom en ny utmanare, Enkla, som erbjuder en bolåneränta på 0,95 procent.

Så hur reagerar storbankerna på den nya konkurrensen? Kommer de att sänka sina räntor för att inte tappa kunder?

Kan få stor effekt

SEB:s egna bankanalytiker skriver i en analys på måndagsmorgonen att Enkla kan få "betydande effekt på den svenska bolånemarknaden", detta på grund av att räntenivån på 0,95 procent är så pass låg. 

"Det är 60 punkter lägre än storbankernas tremånadersräntor och 30 punkter lägre än andra spelare som Stabelo/Avanza", konstaterar SEB:s analytiker.

När Breakit får kontakt med SEB:s presschef Frank Hojem säger han att de välkomnar konkurrensen, men menar också att lånen från Enkla har en specifik målgrupp.

"Just detta handlar om befintliga bolån under mycket precisa förhållanden och riktar sig till en väldigt specifik grupp", säger han.

Marknadsledaren duckar frågan

Swedbank beskriver sig själv som marknadsledare på bolån i Sverige. Presschefen Josefine Uppling säger till Breakit att man av princip inte kommenterar konkurrenter.

Hon kan inte ge ett rakt svar på om Swedbank tänker sänka sina bolåneräntor.

”Vi har ett konkurrenskraftigt bolåneerbjudande idag där låg risk är en mycket viktig faktor. På grund av omvärldsfaktorer som exempelvis historiskt låg ränta är det väldigt billigt för gemene man att låna pengar idag”.

Swedbanks snittränta är i dagsläget 1,53 procent. Josefine Uppling vill inte berätta hur banken ska argumentera inför sina kunder när en spelare erbjuder 0,95 procent.

”Vår allmänna kommentar är att konkurrensen på bankmarknaden är hårdare än någonsin och det är något som är väldigt positivt ur ett konsumentperspektiv."

Välkomnar konkurrens

Även Handelsbankens presschef Johan Wallqvist duckar för frågan om hur Enklas drag påverkar bankens räntor.

”Generellt välkomnar vi all konkurrens. Jag tror att det finns 12 bolag på marknaden som erbjuder bolån till privatpersoner just nu. Mer konkurrens är bra, det är bra för kunden", säger han.

Er snittränta är 1,63 procent – tror du att era kunder kommer att stanna hos er om de kan få 0,95 någon annanstans?

”Det kan jag inte uttala mig om”.

Breakit har även sökt Nordeas bolånechef, som hittills inte har återkommit. Bolagets pressavdelning skickar följande svar: 

"Självklart tittar vi alltid på konkurrenssituationer och hur vi på bästa sätt kan hitta lösningar som hjälper våra kunder".

Är du nyfiken på hur en helt ny spelare kan ge så låg ränta? Det finns en förklaring

Fotnot: Tobias Blixt har bidragit med rapportering i denna artikel.

Tre frågor som storbankerna vägrar att svara på

Breakit har ställt följande frågor till Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea. 

• Nu lanseras bolån, skräddarsydda för att ta era kunder, med 0,95 procent i ränta – hur kommer ni att svara på det?

• Er snittränta är omkring 1,5 procent, tror du att era kunder kommer att stanna kvar hos er om de kan få 0,95 hos en annan aktör?

• Snart införs PSD2, vilket förändrar marknaden. Tror ni att det kommer fler utmanare kring bolånen i år?

För att göra det lättare för bankerna att svara ja eller nej har vi frågat flera av dem om de tänker sänka sina bolåneräntor på grund av den nya konkurrensen. Ingen av bankerna vill dock svara på den frågan.

Läs mer