Sök

Enkla ska ge dig bolån med 0,95 procent i ränta – så går det till

LånbyteEnklaBolån

Alexander Widegren, vd för bolaget bakom Sveriges nya bolån. Foto: Istock samt Alexander Donka.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Breakits Erik Wisterberg förklarar hur en liten startup kan prisdumpa bolånen framför näsan på storbankerna.

I vanliga fall brukar jag bli riktigt arg när jag blir ”blåst” på en nyhet. Och i går kväll hände det. Startupen Enkla.com släppte en riktig bomb på Di.se: Bolån med en ränta på 0,95 procent.

När jag hörde talas om detta för första gången, redan i somras, förstod jag direkt att det skulle förändra bolånemarknaden.

Enligt grundaren Alexander Widegren rusar svenskarna just nu till de nya bolånen.

Så här ligger det till.

Logiken bakom drömräntan

Bolånen är storbankernas kassako. I fjol steg svenskarnas bolån för första gången över 3000 miljarder kronor. Min egen bank, Swedbank, erbjuder just nu en listränta på 2,05 procent. Snitträntan i banken är 1,53 procent.

Lånbyte lägger sig, som den enda spelaren på marknaden, på 0,95 procent. För egen del skulle jag spara tiotusentals kronor per år på den mellanskillnaden.

Man kan med rätta fråga sig hur detta går till.

Efter att ha snackat med Alexander Widegren ett flertal gånger i jakt på nyheten kan jag berätta i detalj hur det fungerar.

Det kokar ned till 4 punkter.

1. Fienden gör jobbet

Enkla.com ger inte ut några nya bolån. Bara den som flyttar sina befintliga bolån får superräntan. Detta är smart. Enkla låter storbankerna stå för kreditprövning, genomlysning av kundernas ekonomi och allt annat som ska till när ett nytt bolån tas.

Detta sparar kostnader för Enkla, som bara får in bolånekunder som passerat storbankernas filter.

De låter fienden jobba för dem.

2. Pengar är gratis

För oss vanliga människor betyder minusräntan att vi inte får någon ränta på vårt sparkonto. För stora institutionella spelare, exempelvis pensionsfonder, betyder det att vanligtvis säkra placeringar som ränteobligationer ger negativ avkastning.

På ren svenska betyder det att det finns massor av miljarder på marknaden, som söker alternativa hem där både avkastning och risk är låg.

Enkla ger enligt mina uppgifter en avkastning på 0,6 procent till de som investerar i den bostadsobligation som bolaget ger ut.

I dagens minusränteläge hoppas Enkla på att det ska räcka för att få in 100 miljarder kronor, som i sin tur ska lånas ut på den svenska bolånemarknaden.

Det är den krassa verkligheten bakom drömräntan.

3. Automatisering

Fintech-entreprenörer älskar att häckla banker. Alexander Widegren återkommer ofta till sin favoritsiffra, hur få bolån per år som storbankernas bolånehandläggare hanterar under ett år.

Jag har för mig att det är kring 15. Enklas personal ska, med hjälp av en hög grad av automatisering, lyckas hantera tusentals ansökningar.

Det ska göra att den lövtunna marginal (0,35 procent) som Enkla skär emellan ska räcka.

4. Nästa steg

PSD2, EU:s betaltjänstdirektiv som införs i Sverige i maj, bäddar för att fler spelare kan utmana storbankerna på riktigt. Det viktigaste är att deras kunddata blir åtkomlig för utmanare, vilket gör att exemplevis kreditprövningar kan bli billigare.

Det glädjer mig att kunna skriva den här frasen: Räkna med bolånekrig under 2018.

Storbankernas oligopol utmanas – äntligen.

Bland investerarna i Simplex – bolaget bakom Enkla finns bland annat tunga riskkapitalbolaget NFT Ventures och Lena Aplers Collector.

Läs mer