Sök ikon
Breakit logo

Techbolagens favoritbankir: Då är det alltid läge att springa för livet

Artikel bild

GP Bullhound-grundaren Per Roman om naiva pensionsförvaltare och det tydligaste tecknet på att en startup är på väg att gå åt skogen.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Få personer i Europa har en tyngre meritlista än Per Roman vad det gäller att dra in kapital till snabbväxande techbolag. På hans klientlista står, bland många andra, Avito, Klarna och Tobii. Bara under sommaren har Per Roman och hans investmentbank GP Bullhound (som han har grundat tillsammans med fyra kollegor) sytt ihop fem större transaktioner.

Bland annat hjälpte han den svenska hörlurstillverkaren Zound Industries i juni att få in motsvarande 90 miljoner i expansionskapital. Dessutom skötte han nyligen försäljningen av den svenskgrundade Blocket-kopian Anumex, som bytte ägare för flera hundra miljoner kronor. 

När vi träffas på onsdagsförmiddagen är osäkerheten på världens aktiemarknader större än på mycket länge. Per Roman konstaterar att turbulensen snart kommer att få direkt påverkan också på svenska techföretag.

”Riskaptiten kommer att gå ned. Vi har inte sett det än men det kommer att ske”, säger han.

Numera är Per Roman och de andra delägarna på GP Bullhound inte bara rådgivare i transaktioner. De deltar också som investerare. GP Bullhound har under sommaren fått in nytt kapital från en institutionell investerare vilket gör att deras tredje fond blir betydligt större än de två tidigare. Totalt handlar det om närmare 320 miljoner kronor (33 miljoner euro) som GP Bullhound har fått till sitt förfogande att investera i europeiska techbolag.

Redan tidigare har GP Bullhound alltså gjort mindre investeringar via sin så kallade sidecar-fond. Men den här gången handlar det om en betydligt större fond och flera stora externa investerare.

Konstruktionen är inte helt okontroversiell. Att både agera rådgivare och investerare kan öppna för en målkonflikt. Samtidigt uppskattar entreprenörerna att GP Bullhound går in med egna pengar i affärerna.

Per Roman är väl medveten om diskussionen och är tydlig med att peka på att GP Bullhound inte kommer bli en konkurrent till redan etablerade riskkapitalbolagen som till exempel Creandum och Northzone.

”Vi konkurrerar inte med vc-firmorna och kommer inte att leda några investeringar eller ta styrelseplatser. I stället vill vi agera lite som vit riddare och bidra med likviditet”, säger Per Roman.

Lite i det tysta har GP Bullhound också blivit en relativt stor ägare i de båda svenska techsuccérna Spotify och Klarna. 

”Vi hjälpte Öresund och Creades att sälja sina aktier i Klarna och i samband med det skapade vi likviditet för en del anställda som ville sälja aktier. Fördelen för säljaren i sådana situationer är att man inte behöver göra det till en publik process. Vi har inte heller några krav på att få köpa preferensaktier”, säger Per Roman.

Generellt värderas preferensaktier högre jämfört med vanliga stamaktier. Orsaken är att preferensaktieägarna står först i kön framför andra aktieägare vid utdelning eller likvidation.

Därför kräver en del större investerare, till exempel riskkapitalbolag, att få preferensaktier för att köpa in sig i techbolag. GP Bullhound har alltså inga sådana krav, vilket är en av orsakerna till att investmentbanken idag är en av de största aktörerna i handeln med "begagnade" Spotify-aktier.

”Vi har köpt en hel del aktier från till exempel anställda och tidigare anställda”, säger Per Roman.

Trots börsoron vill han inte beskriva det nuvarande scenariot som en techbubbla på väg att spricka.

”Vi har en het marknad men inte en bubbla. År 2000 kastade folk in pengar i internetbolag som de inte visste något om. Nu finns det en helt annan kunskap och förändringen av näringslivet är fundamental”, säger Per Roman.

Det hindrar honom dock inte från att peka ut vissa segment i techbranschen som gravt övervärderade. I samband med ett föredrag på onsdagen nämnde han bland annat hemleverans av färdigmat som en överetablerad sektor med fler än 60 aktörer bara i Europa.

”Där har vi en otrolig bubbla även om jag har stor respekt för Niklas Östberg och hans Delivery Hero”, säger Per Roman.

Han passade vid seminariet dessutom på att ge en känga åt de stora pensionsförvaltarna på den svenska marknaden. Per Roman menar att det gynnsamma noteringsklimatet för techbolag i Norden till viss del bygger på okunskap från förvaltarna i fråga.

”Lokalt här i Stockholm är det väldigt hett med IPO:s (börsnoteringar) då värderingarna är höga. Pensionsförvaltare som inte kan tech blir påsålda bolag bara för att allt som kan kopplas till tech är coolt”, säger Per Roman.

Under föredaraget gav han dessutom på att ge ett rakt råd gällande när det som techinvesterare är dags att fly skeppet.

”Om grundarna lämnar och man sätter in tjänstemän i ledningen - spring för livet! Då är det game over. Grundare är inte lätta att jobba med men de är oftast ovärderliga för bolagen".

Läs mer