Sök

Flexibla arbetstider – en förmån som får oss att jobba mer

How to ledarskapArbetsliv

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Sverige ligger i EU-toppen när det kommer till flexibla arbetstider. Samtidigt riskerar vårt gränslösa arbetande leda till ohälsa.

Arbetsmiljöverket presenterade nyligen två nya rapporter om flexibelt arbete. Slutsatserna är att det öppnar möjligheter, samtidigt som det kan vara svårt att hantera.

Å ena sidan upplever de anställda det som en förmån att kunna bestämma när och var de jobbar. Å andra sidan kan det vara svårt att hantera och leda till ohälsa.

“Man ser det som en ynnest att få arbeta flexibelt och återgäldar det genom att ständigt vara nåbar. Normen är också fortfarande att man ska arbeta på kontoret och då vill man legitimera sitt distansarbete genom att vara väldigt tillgänglig och visa att man minsann sköter sitt jobb”, säger Nanna Gillberg, forskare vid Gothenburg Research Institute, till tidningen Prevent.

Hon har på uppdrag av Arbetsmiljöverket skrivit en rapport om gränslöst arbetsliv.

Sverige placerar sig tillsammans med övriga nordiska länder på EU:s topplista när det kommer till flextider. 40 procent av de anställda i Sverige har denna möjlighet jämfört med 28 procent som är snittet i EU.


 

Läs mer