Sök

Fishbrain-grundarens hyllning till Spotifys Daniel Ek: "En jättebra förebild"

FishbrainriskkapitalFiske

Daniel Ek och Johan Attby. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Fiske-appen har precis håvat in över 100 miljoner kronor – och hämtar inspiration från Spotify.
”Jag tycker att Daniel är en jättebra förebild", säger Fishbrain-grundaren Johan Attby.

Under onsdagen stod det klart att Fishbrain, det sociala nätverket för sportfiskare, fyller på kassan med runt 110 miljoner kronor.

B Capital, grundat av Facebookgrundaren Eduardo Saverin, går in med den största andelen. Softbank Ventures deltar även tillsammans med de tidigare svenska investerarna Northzone och Industrifonden. 

Fishbrains grundare och vd Johan Attby berättar att det här har varit en lång process som startade redan i höstas. 

Han är glad över den amerikanska investeraren B Capital, vars närvaro i Singapore rimmar väl med Fishbrains expansionsplaner.

”Det är lite där Softbank kommer in också för de har sett storleken på fiskemarknaden i Asien. På sikt vill vi bli globala och Asien är en viktig marknad för oss", säger Johan Attby. 

Fiske-appen har idag runt 5 miljoner globala användare och har bland annat erövrat den tuffa amerikanska marknaden. 

"Vi har lyckats få en grupp väldigt engagerade människor, men fiskare är också väldigt kräsna och ställer stora krav på hur vi bygger produkten och vårt community", säger Johan Attby. 

Kapitalet ska användas till fortsatt utveckling och teamet ska växa från 30 till 60 personer.

I dag sitter alla anställda i Stockholm – och Johan Attby har inga planer på att ändra den saken. 

Fiske-appen sneglar nämligen på Spotifys framgångssaga. 

”Jag tycker att Daniel på Spotify är en jättebra förebild. De har naturligtvis kontor och anställda på många olika ställen men har ändå byggt upp huvudkontoret i Stockholm. Jag hoppas kunna göra samma sak med Fishbrain", säger Johan Attby. 

Hittills har Fishbrain tagit in sammanlagt 230 miljoner kronor. Under 2016 visade Fishbrain AB en omsättning på 8 miljoner kronor och ett minusresultat på 34 miljoner kronor.

Bolaget har inte presenterat siffror för 2017 ännu men grundaren uppger att man haft ett "jättebra år" där omsättningen och resultatet ökat. 

Någon brist på nya ideér finns det knappast och det är "väldigt mycket kvar att göra", enligt Fishbrain-grundaren. 

”Vi gjorde en övning i höstas, där hade vi gjort kanske 10-15 procent av det vi har på produktutrullning. Det gäller att prioritera, man kan inte göra allting samtidigt".

Läs mer