Sök

Ikea-profilen Göran Grosskopf investerar i blåljusteknik från Evam

Almi InvestEvamDigitalisering

Göran Grosskopf var tidigare styrelseordförande i Ikeas ägarstiftelse Stichting Ingka Foundation. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Evam ska hjälpa utryckningsfordon att komma fram fortare i trafiken.

Trafikkaos och långa köer är sånt som verkligen kan ställa till det för uttryckningsfordon. Det vill startupen Evam lösa genom att att installera ny teknik i blåljusfordon så att de kan skicka ut meddelanden till trafikanter i närområdet.

Produkten ska lanseras under 2018 och nu tar Evam in sex miljoner kronor i en nyemission.

“Evam löser ett tydligt problem, samtidigt som den bidrar till stor samhällsnytta”, säger Pär Nordström, Investment Manager på Almi Invest i ett pressmeddelande.

Almi Invest lägger in 2,5 miljoner kronor i företaget och med bland investerarna finns också familjen Grosskopf.

Göran Grosskopf är en maktfaktor i svenskt näringsliv, och har bland annat varit styrelseordförande både för förpackningsföretaget Tetra Laval/Tetra Pak och Bergendahlsgruppen där butikskedjan Citygross ingår.

Han var dessutom styrelseordförande i Ikeas ägarstiftelse Stichting Ingka Foundation fram till oktober förra året.

Systemet som Evam har tagit fram använder RDS-teknik för att skicka digitala meddelanden till radion i bilen. Meddelandet spelas upp och bilisterna varnas för att ett utryckningsfordon behöver komma fram.

Pengarna som nu kommer in ska användas för vidareutveckling och kommersialisering av produkten. Evams vd Alex Hedberg säger i pressmeddelandet att tekniken kan komma till användning utanför Sverige.

“Vi är väldigt glada för att ha fått in Almi Invest som investerare. Nu får vi möjlighet att lansera vår första riktiga produkt, främst i Sverige men även i övriga Europa och Mellanöstern.”

Läs mer