2010 arbetade Daniel Fahlén och Daniel Jacobsson på spelbolaget Betsson. Fahlén jobbade med marknadsföring och Jakobsson var designer, vilket i det här fallet innebar att han formgav och programmerade bannerannonser i Flash.
Daniel Fahlén berättar att flaskhalsen i organisationen nästan alltid var kodningen av annonser.
“Standardmetoden för att göra banners var då, och är fortfarande, att manuellt bygga annonserna och manuellt anpassa dem för olika storlekar. Om du är snabb kan göra fyra filer i timmen, men för en hel kampanj krävs ofta 800 filer. För den som beställer, vilket på den här tiden var jag, blir det väldigt frustrerande att behöva vänta i flera veckor på att allt ska bli klart”, säger han.
På den tiden umgicks inte de båda framtida Bannerflow-grundarna. De hördes mest av i mejltrådar och på möten där marknadsavdelningen ville få designer-gruppen att arbeta snabbare.
“Vi gick mest runt och var irriterade på varandra”, berättar Daniel Fahlén.
Frustrationen blev fröet till Bannerflow. Daniel Jacobsson började snickra på ett hemmaprojekt som skulle lösa problemet med att en designer måste koda hundratals olika filer för varje annonskampanj.
Resultatet blev ett program som automatiserade större delen av processen, och sparade hundratals arbetstimmar.
När hans kollega på marknadsavdelningen fick se produkten förstod han direkt att det kunde bli stort.
“Jag tänkte att den som löser det här problemet, den har hittat något med riktigt stor potential”, säger Daniel Fahlén.
Den första kunden blev deras arbetsgivare Betsson. I nästa steg började Bannerflow skriva kontrakt med en mängd andra spel- och kasinobolag.
Grundarna hoppade av sina fasta jobb och satsade helhjärtat på det egna bolaget.
I år, runt fem år senare, räknar Bannerflow med att omsätta cirka 30 miljoner kronor. Det innebär en dubblering från fjolåret. Bolaget har varit lönsamt sedan starten.
“Vi har haft betalande kunder från dag ett. Jag tror att framgången beror på att i princip ingenting har hänt de senaste 20 åren vad gäller hur man bygger bannerannonser. Det är först nu som det lossnar. Mobilannonser och automatiserade annonsköp ställer mycket högre krav. Om fem år tror jag att alla bannerannonser kommer att byggas med ett verktyg av den typ som vi säljer”, säger Daniel Fahlén.
Bannerflow är ett av många bolag som rationaliserar bort enklare, mer repititiva sysslor som designers och programmerare traditionellt har ägnat sig åt. På sikt kommer utvecklingen sannolikt innebära att det blir billigare att skapa digitala annonskampanjer - men också att kodare tvingas lära sig lösa mer komplexa problem för att kunna behålla jobbet.
“Till och med min åttaåriga dotter kan bygga roterande kuber i en annons med Bannerflow. Det krävs inga kodkunskaper. Då säger det sig självt att allt färre designers kommer att syssla med det här i framtiden”, säger Daniel Fahlén.
Det finns dock hot vid horisonten för Bannerflow. En stark trend inom marknadsföring är att allt fler vill köpa så kallad native advertisement, alltså annonser som till sin utformning påminner om journalistik. Native-annonser kan i vissa fall ersätta banners, framför allt i mobilen där de hittills har visat sig fungera bättre i många fall.
Övergången från banners till native i mobilen är en utveckling som också drivs på av starka publicister som The Guardian och New York Times.
Dessutom ökar användningen av mjukvara som blockerar bannerannonser på webben.
“Jag har väldigt svårt att tro att banners försvinner”, säger Daniel Fahlén.
“Det kan säkert omformas på olika sätt. Men det viktiga, tror jag, är att marknadsföringen är relevant för användaren. Om den är det, kommer användaren inte att vilja ta bort den”, säger han.
Två andra tänkbara hot är konkurrenterna Flite och Celtra, som har en liknande teknik. Konkurrenterna har tung uppbackning från riskkapitalbolag som hjälper dem att växa snabbare.
Bannerflow har däremot aldrig tagit in extern finansiering.
"Vi har aldrig någonsin varit ute och letat några pengar men de flesta vc-bolag i världen, inom vårt område, har hört av sig till oss de senaste två åren. Jag får nog ett par samtal i månaden från vc-bolag. Att den dagen kommer även för oss är absolut inte särskilt otroligt men just nu fokuserar vi på att bygga ett härligt bolag i vår takt och på det sätt vi tror på", säger Daniel Fahlén.
Han beskriver sitt bolag som "en tråkig startup" som har koncentrerat sig på produktutveckling i stället för marknadsföring. Det valet ångrar han inte en sekund.
"Vi har valt att fokusera på våra kunder i stället för att synas i media och på startup-event. Vi drivs extremt mycket av den bekräftelse vi får från våra kunder över det problem som vi löser åt dem. Jag tror att det är så unga entreprenörer ska tänka i stället för att tro att det handlar om att ta in stora rundor riskkapital. Man kommer mycket längre på att från dag ett bry sig till 110 procent om sina kunder. Då får man leva med att bli kallad tråkig startup men det är det verkligen värt", säger Bannerflow-grundaren.