Sök ikon

Bara kvinnliga investerare får stå på scen under Sthlm Tech Fest

Artikel bild
Tyler Crowley.

Årets Stockholm Tech Fest bjuder på tunga talare som Daniel Ek, Kees Koolen och Annika Falkengren. Eventgurun Tyler Crowley är dock allra mest nöjd med sin investerarpanel - med enbart kvinnor på scenen.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det har gått åtta år sedan Tyler Crowley drog i gång sitt första startupevent. Då var orsaken att han och hans kompisar var trötta på att det saknades en mötesplats för unga techbolag i hemstaden Los Angeles.

Hans engagemang bidrog till Kaliforniens största stad fick en livskraftig startuphubb. Arrangören själv lärde sig ett och annat om hur man bygger ett ekosystem kring teknikföretag.

De kunskaperna har han senare använt till att hjälpa städer som London, Kraków, Brisbane, Zagreb med att skapa egna hubbar.

Hans favorit är dock Stockholm.

Det märks inte sällan på hans Twitter-konto, där han är en flitig debattör med budskapet att folk runtom i världen fortfarande är långt ifrån att förstå hur framgångsrikt det där lilla landet i norra Europa är vad gäller techbolag.

När datasamlingsbolaget Compass nyligen publicerade en lista kallad “The Global Startup Ecosystem Ranking”, och där placerade Sverige efter städer som Montreal och Vancouver, reagerade Tyler Crowley starkt.

“Stockholm har skapat sju enhörningar (startups värda mer än 1 miljard dollar) men har en befolkning på knappt en miljon. Det är det enda ekosystemet, utöver Silicon Valley, som har fler än två enhörningar per miljon invånare. Det är helt enkelt fantastiskt. Att någon då lyfter fram städer som Montreal, eller för den delen Paris eller Berlin, framför Stockholm, är bara märkligt”, säger han.

Förra hösten arrangerade han den första upplagan av Stockholm Tech Fest, som då lockade 3.000 besökare. I år siktar han på “betydligt mer” även om han inte vill uppge något exakt mål.

Bland publikdragarna märks talare som Spotifys vd Daniel Ek och Kees Koolen som startade internetjätten Booking.com.

Eventet är bredare än i fjol, vilket märks i talarlistan. Flera tunga paneldeltagare kommer från företag utanför techindustrin, bland andra McDonalds digitala chef Atif Rafiq, SEB:s vd Annika Falkengren och Swedbanks Anna Felländer.

“Den största skillnaden jämfört med förra året är, med all respekt för fjolårets talare, att talarna är bättre i år. Annars är nog inte själva eventet särskilt mycket annorlunda den här gången. Däremot spelar det förstås roll att Stockholms som startupstad har blivit ännu starkare”, säger Tyler Crowley.

Att både Swedbank och SEB finns med på scen är ingen slump. Tyler Crowley tror att just finansindustrin står näst på tur att stöpas om av digitaliseringen.

“Skivbolagen och medierna var de första som tvingades in en kamp mot internetindustrin. Den striden vann techbolagen. Nästa kamp blir mellan startups och bankerna. Därför är det väldigt spännande att ha båda sidorna på scen och höra vad de har att säga. Det blir lite som intervjuerna med boxarna före en boxningsmatch”, säger arrangören.

2014 års Stockholm Tech Fest föregicks av en debatt om bristande jämställdhet på Tyler Crowleys event. Gnistan som tände diskussionen var en kommentar på en av de månatliga Stockholm Tech Meetup-träffarna.

En holländsk riskkapitalist sa på scenen att Sverige har en bra startupscen eftersom “svenska vikingar en gång reste till England och tog med sig de bästa kvinnorna hem”, vilket ledde till sällsynt begåvad avkomma.

Många såg det som ytterligare ett tecken på en sexistiskt grabbkultur på Stockholm Tech-eventen och Tyler Crowley fick kritik för att inte göra något åt det.

Sedan dess har de månatliga eventet genomgått en förändring. Tyler Crowley har fått en kvinnlig kollega på scenen i form av Klarnas affärsenhetschef Tuva Palm.

Dessutom informeras alla utländska talare på förhand om att Sverige är “betydligt mer avancerat än andra länder” (Crowleys formulering) vad gäller jämställdhet och att talarna bör anpassa sig efter det.

En tredje förändring är att Tyler Crowley vid varje event uppmärksammar någon som har lyckats bidra till jämställdhet i branschen - till exempel någon som har arrangerat ett hackathon och lyckats få 50/50 i könsfördelning.

“Vi måste anstränga oss dubbelt så mycket för att locka fler kvinnor att starta techbolag. Vi testar oss fram för att se vad som fungerar”, säger Tyler Crowley.

En ytterligare idé som han har haft är att låta kvinnor bestämma själva vilket biljettpris de ska betala. Det skulle dock förmodligen vara olagligt i Sverige på grund av diskrimineringslagstiftningen. Tyler Crowley betonar att är just en idé.

"Jag vet inte om det kommer att blir av. Som sagt, alla de här sakerna är idéer och experiment", säger han.

En aspekt som han själv är särskilt stolt över i årets program är investerarpanelen som består helt och hållet av kvinnor. Bland investerarna på scen finns bland andra det amerikanska riskkapitalbolaget Accels partner Sonali De Rycker och Elizabeth Yin, som är partner på 500 startups.

“Alla investerare vill stå på scen för att marknadsföra sig för bolagen. Men jag har sagt nej till alla utom de utvalda kvinnorna. Jag vill höra deras perspektiv. De flesta riskkapitalbolag i branschen har ju bara manliga anställda”, säger Tyler Crowley.

En annan skillnad mot fjolåret blir att Tyler Crowley och kompisen Jason Calacanis ska dela på moderatorsrollen under eventet. Jason Calacanis är en av Silicon Valleys mest högprofilerade ängelinvesterare och driver podcasten This Week in Startups, där han intervjuar kända entreprenörer.

“Han är väldigt sugen på att komma till Sverige, efter att ha hört mig skryta så pass mycket om landet. Jag har försökt få med honom som investerare i flera större rundor som svenska bolag har gjort men det har aldrig blivit av. Han tackade ja till att stå på scenen som en tjänst till mig, lite eftersom det är min födelsedag dagen efter eventet (skratt). Jason är mycket duktigare moderator än jag är så det blir ett lyft för besökarna”, säger Tyler Crowley.

Stockholm Tech Fests talarlista, i urval
 

Daniel Ek, vd och medgrundare, Spotify

Annika Falkengren, vd, SEB

Kees Koolen, medgrundare Booking.com och partner på EQT:s venturefond

Johan Dennelind, vd, Telia Sonera

Sonali De Rycker, partner, Accel

Niklas Zennström, grundare till Skype och partner på Atomico

Peter Carlsson, produktchef, Tesla

Niklas Östberg, medgrundare och vd, Delivery Hero

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd, Klarna

Elisabeth Yin, partner, 500 startups

Läs mer