LÄS MER: Ola Rollén: "Jag utnyttjade inte dippen för att köpa aktier billigt"
Jag kontaktades hösten 2013 av Johan Carlström, fd VD för Fingerprint (FPC), som undrade om jag ville investera i Sunfloro, holdingbolaget som äger A-aktierna i FPC. Bakgrunden var att Johan såg att de behövde få in kompetens runt förvärv och expansion då bolaget stod inför en enorm tillväxt.
Jag tackade ja och köpte under oktober 2013 motsvarande 250 tusen A-aktier i FPC via Sunfloro.
Min syn på fingerprintbranschen var, och är, att detta var ett sällsynt tillfälle där ett ”förhoppningsbolag” faktiskt blir ett storbolag. Bakgrunden var enkel: Apple hade just köpt en konkurrent till FPC och den 10:e september 2013 lanserade man Iphone 5 med inbyggd sensor. Om Apple sätter en ny standard för identifiering så kommer alla andra tillverkare att följa efter. Parallellt med Apple lanseringen så förstod jag via, tester som gjorts i Kina, att FPCs sensor var robustare och ännu mer pålitlig än vad Apples teknologi var.
Under 2014 så arbetade alla mobiltillerkare för fullt med att lansera telefoner som kunde konkurrera med iPhone. Då kom Apples nästa drag – Apple Pay. Genom Apple pay så var inte sensorn längre en ”feature” i telefonen – den blev en integrerad del av hela ekosystemet runt betalningar över internet. Detta kommer inte bara påverka mobiltillverkarna utan nu började aktörer som Alibaba och Mastercard inse att detta var något som de måste erbjuda också. Parallellt med mobilmarknaden öppnade sig alltså betalmarknaden över nätet.
Enligt min mening kom genombrottet för FPC under september 2014 då det offentliggjordes att Huawei integrerat FPCs sensor i sin telefon Mate 7. I test efter test vann denna telefon mot konkurrenterna och FPC fick offentligt ”cred” för sin mycket pålitliga teknik.
Tyvärr sammanföll alla dessa kommersiella framgångar med negativa skriverier kring insideraffärer som orsakade turbulens runt bolaget och aktien FPC. Johan Carlström, som enligt mig, är hjärnan och grundaren av det moderna FPC, valde att avgå som VD och medlem i styrelsen. FPC hade under åren rekryterat skickliga tekniker samt en god ledning varför Johan efterträddes av Jörgen Lantto.
Under 2015 har FPC erövrat det ena kontot efter det andra och tagit en stor den av marknaden för sensorer. Detta bäddar, enligt mig, för en stor kommersiell framgång from andra halvan av 2015 där bolaget till slut etablerar sig som ett vinstgenererande bolag och slutar att vara just ett ”förhoppningsbolag”. Det är också skälet till att jag tror på aktiens fortsatt framgångsrika resa. Det är synd att detta bolag inte uppmärksammats mer för sin teknik och fantastiska framtid och att inte fler (analytiker och journalister) faktiskt har satt sig in i biometribranschen. Vi har ett fantastiskt positionerat företag i FPC som arbetar i en enormt expansiv bransch på just Stockholmsbörsen.
Mina försäljningar och köp av FPC aktier:
Under våren bestämde jag mig för att jag ville fokusera på Hexagon samt mitt privata investmentbolag. Därför ville jag inte vara ”officiell” aktieägare i FPC längre. Jag och Johan (Carlström, vår anmärkning) hade en överenskommelse att jag kunde sälja mina A-aktier i FPC till honom vilket jag gjorde.Då jag var insiderregistrerad och det uppmärksammades när jag köpte så framkom det också att jag sålt dessa. Jag har därefter köpt B-aktier och hoppats att jag kunnat hålla dessa ”incognito” - vilket nu inte skett efter den information du Stefan (Lundell, reporter på Breakit, vår anmärkning) fått via dina källor. Därför känner jag att det är bättre att ge min syn på bolaget än att det finns en massa frågor kring detta. Jag vill också påpeka att jag avvaktade med mina köp av B-aktierna under tre veckor för att inte dra nytta av den ”dipp” i kursen som min försäljning orsakade.
Mvh
Ola