Sök

Affärsängeln varnar: Svenska startups har för låga värderingar

Inventure

Pressbild: Daniel Laurén

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Det regnar riskkapital över Stockholm – men pengarna hamnar inte hos de företag som mest behöver det mest. Affärsängeln Daniel Laurén hävdar att värderingarna av svenska startups är så låga att de hindrar tillväxten.

Daniel Laurén är venture partner på Inventure och affärsängel inom tech. Han skrev för några dagar sedan ett blogginlägg som fått stor spridning. I inlägget varnar han för att tech-bolag kommer att börja flytta utomlands om det inte blir lättare för små bolag att komma i gång och börja växa.

“Det finns många som vill starta bolag och växa, men de får aldrig chansen”, säger Daniel Laurén när Breakit pratar med honom.

De allra flesta av techbranshens startup-företag består av en till tre personer som behöver kapital för att till exempel kunna anställa en utvecklare. Det är de här små bolagen som har störst behov av och samtidigt svårast att få kapital.

“De befinner sig i den svenska 'Valley of Death'. Det är väldigt svårt att få tag på personer att anställa eftersom de måste konkurrera med stora och välfinansierade startups och bolag. På grund av hur optionsrätter beskattas så kan de inte erbjuda ägande utan kan bara tävla med lönen och med svag finansiering är detta nästan omöjligt.”

Som Breakit tidigare har berättat håvade startupbolaget Fishbrain in 70 miljoner kronor i kapital för ett tag sedan. Flera andra bolag har bara under 2015 dragit in mångmiljonbelopp.

“Det är de bolag som har kommit lite längre i sin utveckling. Det svåraste för svenska bolag är fortfarande att få in sin första miljon. De inkubatorer som finns ger visserligen bra mentorskap och så vidare, men de lägger inte in mer än ett par hundratusen kronor i företaget. Vad kan någon göra med ett par hundratusen kronor? Ta in en konsult ett par månader, nej det räcker knappt till det”, säger Daniel Laurén.

Enligt honom behöver svenska startups lika mycket kapital som amerikanska.

“Det finns de som säger att låga värderingar är bra för att lockar till sig kapital, men då investeraren bara lägger några hundratusen blir den besviken när det ändå inte blir någon tillväxt för att företaget inte kan rekrytera som de behöver. De svenska bolagen har samma utmaningar som utländska eftersom de vill växa på en global marknad. Visst, levnadskostnaderna är ännu högre i San Francisco än i Stockholm, men där är å andra sidan bostadsmarknaden mer dynamisk och tillgången på kapital, kompetens och kunder mycket större”, säger Daniel Laurén.

Just den tröga bostadsmarknaden tillsammans med föråldrad skattelagstiftning och dåligt fungerande migrationspolitik tror han driver ner värderingarna av svenska startups.

“Den hindrar tillväxten för de allra minsta. I längden kan det göra att startups flyttar utomlands för att kunna växa. Estland ligger till exempel bara drygt en timme bort med flyg. Jag tror att de aspirerar på att bli Europas Nevada eller Delaware. De har gjort en mängd förändringar för att göra det lättare att flytta bolag dit”, säger han.

Om svenska startups i ett tidigt skede får upp ögonen för länder som Estland oroar sig Daniel Laurén för att det ekosystem som byggts upp på den svenska startupscenen på sikt kommer att förstöras.

“Det kanske behövs att politiker ställs inför fullbordat faktum för att saker ska ändras. Men det känns så onödigt för det är inte så svårt att fixa de här sakerna”, säger Daniel Laurén.

I måndags skrev folkpartistiske riksdagsledamoten Mathias Sundin en debattartikel på Breakit där han listar åtta förändringar som behövs för att gör Sverige med Startupvänligt.

“Det är jättebra, precis som startupmanifestet, men det behövs egentligen först förändring på tre punkter. Se till att invandringen av personer med specialkompetens fungerar, gör det lättare att hyra ut i andra hand och att det blir billigare att ge optionsrätter till anställda. De tre bitarna bromsar tillväxten mest och borde stå högst upp på agendan”, säger Daniel Laurén.

Läs mer