Sök

Annonssamarbete med Hand in Hand Sweden

Percy Barneviks sista projekt: ”Vi skapar 1 000 företag varje dag”

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Hand in Hand är den tidigare industriledaren Percy Barneviks ”största, viktigaste och sista projekt”. Genom att utbilda kvinnor och hjälpa dem starta små familjeföretag har organisationen bidragit till att skapa mer än 2 miljoner nya företag i fattiga länder.

Så blir du partner i Percy Barneviks sista projekt

Percy Barnevik är en av svenskt näringslivs mest välkända bolagsledare. Från uppväxten på pappans tryckeriverksamhet i Uddevalla har han navigerat enorma företagsjättar i egenskap av vice vd för Sandvik och vd för Asea − efter sammanslagningen ABB – och han har varit styrelseordförande i Sandvik, ABB, Skanska, Astra Zeneca och Investor samt suttit med i styrelserna för General Motors och DuPont. En diger lista.

Men sedan år 2000 är det något helt annat som upptagit Percy Barneviks engagemang. Det var då han för första gången kom i kontakt med paret Gunnel och Olle Blomqvist, som hade startat organisationen Hand in Hand för att samla in pengar till olika biståndsprojekt i Indien. Percy gick in som finansiär och investerade efter hand även allt mer av sin tid och energi.

”Jag såg stora möjligheter med att främja entreprenörskap, inte bara ge gåvor som man redan gjort i 100 år. Genom att stötta hantverkare och fåmansföretagare kan vi få en massmobilisering av fattiga till entreprenörer. Det var ett nytt grepp inom biståndsvärlden. Det visar sig att entreprenörskap ger 25 gånger större effekt än passivt gåvobistånd.”

”Hand in Hand förändrar biståndsvärlden”

Genom utbildning i kombination med mikrolån lyckades Hand in Hand få igång småföretagandet i de fattiga byarna i Indien, i vissa delar av Afrika samt i Afghanistan. Totalt har 2,1 miljoner företag startats – 1 000 nya etableras varje dag. Det har skapat mer än 3 miljoner jobb.

”Målet är 10 miljoner jobb, men där är vi inte riktigt ännu. Om man tänker att i genomsnitt fem personer kan lyftas ur fattigdom genom ett enda nytt jobb, då kommer det handla om 50 miljoner människor totalt”, säger Percy Barnevik.

Mikrolånen kan innebära summor mellan 100 kronor och flera tusen, och återbetalningsnivån ligger på 99,5 procent. Dessutom lever 96 procent av företagen kvar efter fyra år.

Se Percy Barnevik berätta mer om Hand in Hand

Hand in Hand ger inga gåvor. Först efter att företagandet börjat sätta sig kan organisationen gå in och stötta med investeringar i sanitet, skolor, miljöprojekt och it-stationer. Men först måste alla företagare genomgå en utbildning, och lånen ges i regel solidariskt till företagargrupper.

”Vi ger kvinnorna vissa grundläggande läs- och skrivkunskaper, sen går vi vidare med en yrkesutbildning – helst kring områden de redan kan. Har de tidigare fött upp kycklingar kanske de kan utveckla det. Har de sykunskaper kan vi hjälpa till att sätta upp produktion och hitta distributionskanaler. Men det ska gärna finnas expansionsmöjligheter”, säger Percy Barnevik och fortsätter:

”Hand in Hand bygger på själv till självhjälp: ge den fattige ett metspö istället för fisk. Nu tar andra icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s (non-governmental organisation), efter oss och vill jobba på samma sätt. Vi förändrar biståndsvärlden.”

Organisationen fokuserar på kvinnor vilket förändrar familjeordningen för många. Men det skapar inte osämja, enligt Percy Barnevik.

”Nej, kvinnorna blir företagsledare och männen blir anställda. De ser ju också att de plötsligt har råd att äta sig mätta, köpa medicin och laga taket. Vi hade ett exempel där en man tog tusen kronor av sin fru, vilket var hennes lån för att köpa en symaskin. Problemet var att lånet tagits solidariskt med 15 andra kvinnor, som förstås blev rasande! Han lämnade tillbaka pengarna.”  

Stora insatser – stora förbättringar

Hur hjälper man då bäst till från Sverige?
”Vi jobbar inte med fadderbarn, utan ger istället möjligheten att adoptera en hel by i två år. Det kostar 350 000 kronor, och det är i regel företag eller familjer som gör det. Då sätts det en tydlig plan kring hur man ska skapa 200 jobb, utveckla en skola, sätta in 100 toaletter, lära folk använda datorer, och så vidare. Det är väldigt konkret, och folk gillar transparensen. Du blir naturligtvis inbjuden att åka ner och titta till projektet”.

”Du kan också bidra med en andel i ett byprojekt som i årets julkampanj Jobs for Change. Där kostar en andel 20.000 kronor och man är med och följer projektet hela tiden. Men du kan givetvis också bidra i det lilla. Om du som månadsgivare ger 75 kronor per månad lyfter det en hel familj ur fattigdom per år”, säger Percy Barnevik och blickar framåt:

”Vi sprider Hand in Hand i Indien, stat för stat, och i Afrika, land för land. Har du en miljard fattiga spelar det ingen roll var du börjar, så vi tar familj för familj. Jag vill gärna få andra NGO:s intresserade också eftersom spridningen av modellen är så viktig. Jag är 76 år, jag lever inte så länge till. Det här är mitt största, viktigaste och sista projekt.”

Detta är en sponsrad artikel från Hand in Hand, en välgörenhetsorganisation som bekämpar fattigdomen genom att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva. Det gör vi genom att utbilda och träna framförallt kvinnor i entreprenörskap och sedan, ibland med hjälp av mikrolån, hjälpa dem att starta egna företag. Genom familjens ökade inkomst låter föräldrarna barnen sluta arbeta för att gå i skolan. Läs mer här om hur du gör för att vara med i konkret projekt!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se. 

Läs mer